Videospeler inladen...

Hendrik Bogaert (CD&V): "Uitbreiding abortus en euthanasie is voor mij een breekpunt voor het concept België"

De onduidelijkheid over de nog te vormen federale regering en de parlementaire initiatieven over de uitbreiding van abortus en euthanasie maken CD&V duidelijk erg zenuwachtig. Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) legt zelfs een verband met het communautaire vraagstuk en heeft het over "een breekpunt voor het concept België". Hij vindt dat zijn partij niet tot een regering moet toetreden als ze het verschil niet kan maken.

Een verlenging van de abortustermijn en euthanasie voor dementerenden: het zijn twee maatregelen die momenteel in het federale parlement worden besproken. Dat er nog altijd geen nieuwe federale regering is, staat dit niet in de weg. 

Als de linkse partijen zeggen dat ze dit of dat pakken, dan raakt dat volgens mij aan de fundamenten van de Belgische staat

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V)

Dat maakt sommige christendemocraten erg zenuwachtig. "Voor mij is dit een breekpunt voor het concept België", zegt Hendrik Bogaert in de wandelgangen aan "Villa Politica". "Als de linkse partijen zeggen dat ze dit of dat pakken, dan raakt dat volgens mij aan de fundamenten van de Belgische staat."

"Ik vraag mij af of waarom wij België nog ondersteunen als daar op budgettair of ethisch vlak bepaalde fundamentele keuzes gebeuren die indruisen tegen het gezond verstand van de meerderheid van de Vlamingen."

Leidt de verlenging van de abortustermijn tot de finale abortus van de Belgische staat? In elk geval is het duidelijk dat niet alleen de ontsporing van de begroting, maar ook de ethische discussies Hendrik Bogaert wel erg zwaar op de maag liggen. "CD&V, blijf uit de regering", ventileert Bogaert zijn boodschap. "Tenzij het is om het verschil te maken. Wij moeten niet bang zijn van oppositie, zoals men hier en daar suggereert."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

In het parlementair halfrond zelf was vanmiddag nauwelijks nieuws te rapen. De restregering van premier Sophie Wilmès (MR) is niet alleen in lopende zaken, maar leek vanmiddag op een regering in uitdovende zaken.

Maar liefst zes ministers waren niet aanwezig om vragen van Kamerleden te beantwoorden. De ministers Didier Reynders (MR), Philippe De Backer (Open VLD) en Pieter De Crem (CD&V) zijn mee met de handelsmissie in China, minister Alexander De Croo (Open VLD) is in Luxemburg voor een Europese top en de ministers Koen Geens (CD&V) en Nathalie Muylle (CD&V) waren naar de begrafenis van de partner van een kabinetsmedewerker. Gevolg: de wel aanwezige ministers lazen de antwoorden van afwezige collega's dan maar gewoon voor.

Ik denk dat dit niet voor herhaling vatbaar is

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD)

Raoul Hedebouw (PVDA) had het schertsend over een stiptheidsactie van de ministers. "Er zijn verzachtende omstandigheden, maar dat maakt niet alles goed", vond ook Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD). "Ik denk dat dit niet voor herhaling vatbaar is en dat zal ook niet gebeuren."

Meest gelezen