Videospeler inladen...

Iedereen Chinees: Guo Shanshan, oud-studente KU Leuven, "In China kan je je dromen waarmaken"

De hele week laten we hier jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger is, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen?  Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke aspiraties en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.

Het is een gezellige bijeenkomst, een twintigtal Chinezen die allemaal aan de KU Leuven studeerden ontmoeten elkaar en de huidige rector Luc Sels in een restaurant in Peking. De jongsten zijn ergens in de twintig, de oudsten naderen de pensioenleeftijd.  Allemaal halen ze geliefde herinneringen op, aan faculteiten, professoren en restaurants in Leuven.  

Wat ik vooral mis uit Leuven? Het eten in het studentenrestaurant Alma

Guo Shanshan is 31 en komt oorspronkelijk uit Ningxia, aan de grens met Mongolië, een kleine provincie waar overwegend moslims wonen. Van 2015 tot 2018 studeerde ze onderwijswetenschappen aan de faculteit psychologie. Op dit ogenblik studeren er aan KU Leuven meer dan 1000 Chinese studenten, de grootste groep onder de buitenlanders.

(Bekijk het gesprek met Guo Shanshen en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De Alma en de kerstmarkt

"Wat ik vooral mis uit Leuven?" zegt ze, "is het eten in studentenrestaurant Alma. Ik at daar soms wel twee of drie keer per dag, zeker de broodjes vond ik lekker. Ik mis ook de Leuvense binnenstad, de kleinschaligheid. En de kerstmarkt, zeker nu we kerstmis naderen. Soms heb ik echt heimwee. "

Op dit ogenblik werkt Guo voor een nieuwe Chinese koffieketen 'Luckin Coffee', op de afdeling marketing. "Ooit worden we zo groot als Starbucks", zegt ze al lachend. Ik ken Luckin Coffee intussen, het was in een van hun vestigingen dat ik eerder deze week met lege handen moest vertrekken, want de plek aanvaardt geen cash of bankkaartbetalingen meer. 

Succes en ambitie

"Wat mijn tijd op KU Leuven vooral gedaan heeft is mijn geest openen", zegt ze. "Voordien was ik een heel traditioneel Chinees meisje. Maar in Leuven leerde ik studenten uit de hele wereld kennen, en dat heeft mijn opvattingen over het leven, over werk, over onderwijs en over wat succes is, helemaal veranderd." Als ik vraag of het ook haar opvattingen over haar eigen land heeft veranderderd - lees: politiek - schudt ze van nee. "Het gaat vooral over hoe ik zelf in het leven sta."

Chinezen geloven dat echt: als je maar hard genoeg werkt, dan krijg je wat je wil.

Het grootste verschil tussen het leven in Peking en in Leuven is de snelheid. "Het leven in China en vooral dan in Peking gaat ontzettend snel" zegt Guo. "Dat heeft ermee te maken dat er hier zoveel mensen leven en dat de ontwikkeling zo snel gaat. Mensen moeten vechten om een plaatsje te veroveren in de maatschappij, de competitie en de concurrentie is hier heel sterk."

Land van mijn dromen

Toch is Guo blij dat ze weer in China is. "China is absoluut een land waar ik mijn dromen kan waarmaken. "Het leven is ook heel uitdagend en opwindend. Mensen geloven hier dat als je maar hard werkt, je krijgt wat je verdient. Dat is wat mensen drijft, en dat is ook de reden waarom alles zo snel gaat in China."

"Chinezen geloven dat echt: als je maar hard genoeg werkt, dan krijg je wat je wil" herhaalt ze. Toch hoopt Guo Shanshan dat ze nog eens terug kan naar Europa en dan het liefst naar Leuven. "Misschien kan ik er wel mijn doctoraat behalen", zegt ze. 

Meest gelezen