Videospeler inladen...

Infoavond over asielcentrum in Bilzen laat buurtbewoners nog met vragen achter

De infoavond over het toekomstige asielcentrum in Grote Spouwen (Bilzen) is op een serene manier verlopen, op een handvol actievoerders na. Alleen inwoners van Grote en Kleine Spouwen waren welkom op de infoavond om te vermijden dat er een manifestatie zou plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk wanneer het asielcentrum de deuren opent. Een paar dagen geleden werd er brand gesticht. 

De inwoners van Spouwen kregen een persoonlijke uitnodiging voor de infosessie over het asielzoekerscentrum. Anderen en ook de pers werden niet toegelaten. De infoavond verliep in twee sessies - om 19 uur en om 21 uur - omdat de zaal niet groot genoeg was om alle inwoners tegelijk te binnen te laten.

Het Rode Kruis en het stadsbestuur wilden op die manier de betrokken inwoners op een serene manier informeren. Buurtbewoners kregen ook de kans om hun vragen te stellen. Vragen die niet aan bod kwamen, worden later gebundeld en beantwoord.

We hebben heel veel nuttige informatie kunnen overdragen. Of we mensen van mening hebben kunnen doen veranderen, dat is iets anders

Bilzens burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen)

"We hebben heel veel nuttige informatie kunnen overdragen", zegt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). "Of we mensen van mening hebben kunnen doen veranderen, dat is iets anders. Maar er zaten ook heel veel positieve boodschappen in."

"Op tijd ingrijpen"

Verschillende aanwezigen toonden zich bij het buitenkomen inderdaad niet helemaal overtuigd. "Een bejaardentehuis voor 50 mensen en je gaat er 100 mensen extra in steken? Dan kan niet hé", zegt buurtbewoner Guy Vos. "Die mensen komen buiten en die staan op de stoep. Wat gaan die de hele dag doen? Hier rondlopen? Ik krijg geen antwoorden."

De meesten geven het asielcentrum wel het voordeel van de twijfel, en vragen vooral dat de overheid snel optreedt als er zich problemen zouden voordoen. "Het is allemaal schoon verwoord", zegt buurtbewoonster Benedicte Colla. "Het is afwachten: we kunnen er toch niks tegen doen. Het gaat er komen. Dan hoop ik dat ze op tijd ingrijpen, moest het mislopen."

Nog niet duidelijk wanneer asielcentrum opengaat

In de nacht van 10 op 11 november werd brand gesticht in het toekomstige asielcentrum. Sindsdien houdt de politie de buurt nauwgezet in de gaten. Er zijn ook vijf veiligheidscamera’s geplaatst.   

Als gevolg van de brandstichting is het nog onzeker wanneer het asielcentrum kan opengaan. Maar de oorspronkelijke datum van 15 december wordt zeker niet gehaald. "De vraag is vooral: wanneer komt het? Komt het er? En wie gaat daar uiteindelijk terechtkomen? Door de brand die er plaatsgevonden heeft, is het nog een licht virtuele oefening", geeft Sauwens toe. "Zodra wij ingelicht worden over de openingsdatum, informeren we eerst de buurtbewoners. " 

Er is al een actieplan klaar met de oprichting van een contactpunt en een infomarkt. De infomarkt heeft plaats op 7 en 8 december.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen