Videospeler inladen...

Al 9 Belgische IS-vrouwen ontsnapt uit Koerdische kampen: wie zijn ze en waar gaan ze naartoe?

Sinds de Turkse inval in Syrië, zijn al 9 Belgische IS-vrouwen er met in totaal 12 kinderen in geslaagd om te vluchten uit Koerdische kampen waar ze gevangen zaten. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd in het federaal parlement. Onze redactie heeft de namen van 6 van hen. Wie zijn ze? Waar zijn ze? En wat als ze in ons land aankomen? We zetten het voor u op een rij.

Tatiana Wielandt (27)

Tatiana Wielandt uit Borgerhout trok in 2013 naar Syrië, samen met haar vriendin Bouchra Abouallal, en elk één kind. Wielandt reisde haar man achterna. Ze was getrouwd met Noureddine Abouallal, de broer van haar vriendin Bouchra. Abouallal werd als lid van terreurgroep Sharia4Belgium veroordeeld tot 15 jaar cel. Maar hij sneuvelde in Syrië.

Tatiana Wielandt, toen ze nog in een Koerdisch kamp zat in Syrië.

Wielandt kreeg in totaal 3 kinderen.  Haar eerste kind werd geboren in ons land, en nam ze mee toen ze vertrok naar Syrië. Toen Wielandt daar in 2014 hoogzwanger was van haar tweede kind, werd ze terug naar ons land gebracht, met hulp van de Belgische autoriteiten. Ze beviel hier dan van dat kind. Wielandt brak niet met haar verleden, en bleef in hetzelfde milieu hangen. Voor de doopsuiker van dat tweede kind, zou Wielandt de vlag van IS hebben gebruikt. Ze zou haar kinderen, net als haar vriendin Bouchra, namen hebben gegeven die verwezen naar de jihad. In de zomer van 2015 keerde ze terug naar Syrië. Daar kreeg ze een derde kind.

Na de val van IS kwam Wielandt terecht in het kamp Al Hol, en uiteindelijk Ain Issa. Daar kon ze vluchten, en intussen is ze in Turkije terechtgekomen. Waar ze precies is, is niet duidelijk. In ons land werd Wielandt eind oktober in beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en 8.000 euro boete voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Als ons land officieel op de hoogte wordt gesteld door de Turkse autoriteiten dat Wielandt is gevat, zal het federaal parket om haar uitlevering vragen zodat ze haar straf hier kan uitzitten. De kinderen zullen dan wellicht bij een familielid of een voogd geplaatst worden.

Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, accepteer ik mijn straf

Tatiana Wielandt, maart 2018

Wielandt gaf al in het Koerdische kamp aan dat ze terug wou naar België. Dat daar een veroordeling op haar wacht, vindt ze geen probleem. "Dat maakt niet uit. Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, accepteer ik dat", zei ze in maart vorig jaar aan collega Rudi Vranckx.

Bouchra Abouallal (26)

Bouchra Abouallal, toen ze nog in een Koerdisch kamp zat in Syrië.

Bouchra Abouallal uit Ranst  trok in 2013 naar Syrië, samen met haar vriendin Tatiana Wielandt, en elk één kind. Abouallal reisde haar man achterna. Ze was getrouwd met Said El Morabit. El Morabit werd als lid van terreurgroep Sharia4Belgium veroordeeld tot 5 jaar cel. Maar hij sneuvelde in Syrië.

Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat. We zijn naar Syrië vertrokken omdat wij geloven dat dit een plicht is voor iedere moslim. 

Bouchra Abouallal, enkele jaren geleden vanuit Syrië op Facebook

Abouallal kreeg in totaal 3 kinderen. Net zoals haar vriendin Tatiana kreeg ze haar eerste kind al vóór het vertrek, en werd ze terug naar ons land gebracht toen ze hoogzwanger was van haar tweede kind. Abouallal was toen ook gewond door een granaatinslag. Na de bevalling, vertrok ze opnieuw naar Syrië met Wielandt, waar ze ook een derde kind kreeg. Net zoals Tatiana Wielandt, brak Abouallal dus niet met het verleden wanneer ze terug in België was. Ze had het IS-symbool op de achterkant van haar gsm staan. Toen ze de tweede keer in Syrië was, postte ze deze boodschap op Facebook:  “Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat. Jullie hielden ons 24/7 in de gaten en nog is het niet gelukt om ons tegen te houden…We zijn naar Syrië vertrokken omdat wij geloven dat dit een plicht is voor iedere moslim. Jullie hebben ons enkel dat laatste duwtje gegeven”.

 Na de val van IS kwam Abouallal met Tatiana Wielandt terecht in het kamp Al Hol, en uiteindelijk Ain Issa. Daar konden ze vluchten, en intussen zijn ze dus in Turkije terechtgekomen. Waar ze precies is, is niet duidelijk. In ons land werd Abouallal eind oktober in beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en 8.000 euro boete voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Als ons land officieel op de hoogte wordt gesteld door de Turkse autoriteiten dat Abouallal is gevat, zal het federaal parket om haar uitlevering vragen zodat ze haar straf hier kan uitzitten. De kinderen zullen dan wellicht bij een familielid of een voogd geplaatst worden.

Abouallal gaf al in het Koerdische kamp aan dat ze terug wou naar België. De celstraf schrikt haar niet af. "Ik praat mijn fout niet goed, ik ben zelf naar hier gekomen. We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die kunnen rechtzetten. Al geven ze ons 20 jaar celstraf, als ik wil dat mijn kinderen het goed hebben. En in België zal dat zo zijn, in wiens handen ze ook terechtkomen", zei ze in maart vorig jaar aan collega Rudi Vranckx.

In maart vorig jaar sprak VRT-journalist Rudi Vranckx met Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal in het Koerdische kamp waar ze toen gevangen zaten. Die reportage kan u hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Fatima Benmezian (24)

Fatima Benmezian vertrok in 2014 via Düsseldorf naar Syrië. Dat was voor haar al de tweede poging om te vertrekken. Bij een eerdere poging datzelfde jaar was ze namelijk tegengehouden. Vermoedelijk trouwde ze in Syrië met een IS-strijder. Ze kreeg geen kinderen. Benmezian werd geboren in Marokko, maar heeft de Belgische nationaliteit.

Na de val van IS zat de vrouw vast in het kamp Ain Issa in het Noorden van Syrië. Maar ze kon er ontsnappen.  Ze slaagde er uiteindelijk ook in om de grens met Turkije over te steken. Daar werd ze aangehouden door de autoriteiten en zit ze nog steeds vast in een Turkse cel. Het is niet duidelijk of zij zal overgedragen worden aan ons land. Zeker is wel dat Turkije recent aangaf dat het IS-gevangenen wil terugsturen naar het land van herkomst. Premier Wilmès zei daarover vandaag in het federaal parlement dat ons land met de Turkse autoriteiten in contact staat om een gecontroleerde terugkeer mogelijk te maken.

Als Benmezian zou terugkeren, zal ze ook hier worden opgesloten. In mei 2015 werd ze in ons land namelijk veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie. 

Rachma Benmezian (31)

Rachma Benmezian uit Borgerhout zou in 2013 naar Syrië zijn getrokken. Ze reisde wellicht haar man achterna, Hicham Naji. Naji werd op het grote Sharia4Belgium-proces veroordeeld tot 5 jaar cel. Maar algemeen wordt aangenomen dat hij intussen overleden is.

Na de Turkse inval daar is Benmezian in het kamp Al Hol terechtgekomen. Daar is ze dus gevlucht. Waar ze nu precies is, is niet duidelijk. Het is ook niet duidelijk of ze in ons land veroordeeld is voor terrorisme.

Nora Marzkioui (28)

De Antwerpse Nora Marzkioui zou in 2013 vertrokken zijn naar Syrië. Ze reisde haar man Nabil Kasmi achterna. Hij werd zwaar gestraft tijdens het Sharia4Belgium-proces, tot 15 jaar effectief celstraf. Wellicht is de man gesneuveld in Syrië. Marzkioui kreeg met hem drie kinderen, maar één daarvan - een kind van anderhalf jaar - is overleden.

Eind maart van dit jaar, na de val van het laatste IS-bolwerk in Baghouz, kwam Marzkioui met haar kinderen terecht in het Al Hol-gevangeniskamp in Noord-Syrië. Daar is ze uiteindelijk ontsnapt. Waar ze nu precies is, is niet geweten. In ons land is het terreurproces tegen haar op dit ogenblik aan de gang. Op 19 december zal daar een uitspraak volgen.

Kawtar Bioui (32)

De Mechelse Kawtar Bioui trok in 2013 naar Syrië. Ze reisde toen haar man achterna: Hisham Chaib. Chaib werd veroordeeld op het Sharia4Belguim-proces tot 15 jaar cel. Hij werd toen gezien als de rechterhand van leider Fouad Belkacem.

Na de val van IS kwam Bioui terecht in het kamp van Al-Hol. Daar kon ze ontsnappen. Waar ze nu is, is niet duidelijk. In ons land is Bioui veroordeeld tot 5 jaar cel voor deelname aan een terreurgroep.

En verder

Maar in totaal hebben dus al 9 Belgische IS-vrouwen de Koerdische kampen verlaten. Wie de 3 andere vrouwen zijn, is niet helemaal duidelijk. Volgens het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert, zitten er op dit moment nog zo'n 25-tal Belgische IS-vrouwen vast in de Koerdische kampen samen met 53 minderjarigen die ofwel de Belgische nationaliteit hebben, ofwel in ieder geval een link met ons land.

Hoe zit het in onze buurlanden?

Ook in onze buurlanden ligt het dossier van IS-strijders die terugkeren op tafel. Hoe gaan ze daar in Frankrijk, Nederland en Duitsland mee om? Wij vroegen het aan onze correspondenten daar. Bekijk hun verhaal hieronder:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met een reactie van premier Sophie Wilmès (MR) in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen