Videospeler inladen...

Israël: ontslagnemend premier Netanyahu officieel in staat van beschuldiging gesteld

De Israëlische premier Netanyahu wordt officieel aangeklaagd voor omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen.  Dat heeft het Israëlisch ministerie van justitie bekendgemaakt.  

 

De officiële inbeschuldigingstelling van Netanyahu werd opgemaakt door de Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit.   Netanyahu heeft altijd ontkend dat hij iets strafbaar heeft gedaan en blijft beweren dat hij het slachtoffer is van een heksenjacht.

Dat Netanyahu nu officieel wordt beschuldigd is niet echt een grote verrassing.  De Israëlische premier wordt verdacht in drie verschillende dossiers. Eén zaak heeft te maken met dure cadeaus; in twee andere dossiers wordt Netanyahu aangeklaagd omdat hij aan mediabedrijven voordelen zou gegeven hebben in ruil voor positieve verslaggeving. De hoogste Israëlische openbare aanklager in rang heeft nu dus gezegd dat die aanklachten terecht zijn.  Met andere woorden : er komt een proces.

Een politieke bom

De officiële beschuldiging van Netanyahu kan grote politieke gevolgen hebben in Israël.  Het zag er tot vanochtend naar uit dat de Israëli's  voor de derde keer in één jaar tijd nationale verkiezingen kregen.  Noch (ontslagnemend) premier Netanyahu noch zijn politieke tegenstrever Beny Gantz slaagden er in na de vorige twee verkiezingen een meerderheid te vormen.

Het is afwachten hoe de politieke partijen zullen reageren op de nieuwste juridische ontwikkeling.  De kans bestaat dat Netanyahu niet langer gesteund zal worden door zijn eigen fraktie (Likoed), of dat er een scheuring komt in de partij.  Dan is een coalitie tussen Likoed en Blauw Wit (de partij van Gantz) wél mogelijk.  Gantz heeft altijd gezegd dat hij niet wou samenwerken met Netanyahu zolang de gerechtelijke aanklacht tegen de premier loopt.

Ook als er (toch) nieuwe verkiezingen komen is het uitkijken of Netanyahu nog de Likoedlijst zal kunnen trekken.  Later vanavond geeft de Israëlische premier een persconferentie.

Bekijk hier correspondent Ankie Rechess in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen