Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Medeoprichter radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion: "Holocaust was zo goed als normale gebeurtenis"

Roger Hallam, een van de oprichters van de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion, noemt de Holocaust "juist wat dikke shit in de menselijke geschiedenis". In een interview met het Duitse weekblad Die Zeit relativeert hij de Holocaust op verschillende manieren.

"Het feit is dat het in onze geschiedenis regelmatig gebeurt dat onder slechte omstandigheden miljoenen mensen omgebracht worden", zegt de 52-jarige Brit in Die Zeit. Als voorbeeld noemt hij de Belgen in Congo: "In de late negentiende eeuw kwamen de Belgen naar Congo en ze hebben de Congolezen gedecimeerd."

"Genocides zijn er de afgelopen 500 jaar constant geweest en om eerlijk te zijn: dat is eigenlijk een normale gebeurtenis. Zo was de Holocaust "just another fuckery in human history" (vrij vertaald: een stuk kloterij in de menselijke geschiedenis)", aldus Hallam.

De Holocaust is "just another fuckery in human history"

In hetzelfde interview noemt Hallam de Duitse houding ten opzichte van de Holocaust schadelijk. "De Duitse omgang met het trauma verlamt. Daardoor wordt er te weinig uit geleerd."

Hallam is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder noemde hij ook de democratie al hinderlijk om de klimaatdoelen te bereiken. "Als een samenleving zo amoreel handelt, wordt de democratie irrelevant. Het klimaat is belangrijker dan de democratie", zei hij eerder in het Duitse weekblad Der Spiegel. 

Extinction Rebellion België: "Hallam sprak persoonlijk, niet in naam van de beweging"

Volgens Leen Schelfhout van Extinction Rebellion België sprak Hallam in eigen naam. "We zijn gedecentraliseerd. Hallam is maar een stem, maar een rebel, een van de zovelen." Zelf staat ze niet achter de woorden van Hallam. "De Holocaust is erg tragisch en het heeft geen zin de zwaarte van historische feiten tegen elkaar te gaan afwegen."

Volgens Schelfhout zijn de woorden van Hallam mogelijk uit de context getrokken. "Ik vermoed dat hij het beeld van de Holocaust wou gebruiken om de ernst van de huidige situatie aan te duiden. Om het duidelijk te maken, zodat mensen dat zouden begrijpen. Ik vermoed dat hij daar een vergelijking wilde maken om de waarheid te vertellen, dat we nog steeds dodelijke hoeveelheden CO2 uitstoten. Of er dan echt een vergelijking mogelijk is tussen het naziregime en de huidige situatie, blijft wel een andere vraag", besluit Schelfhout.

De Holocaust was de systematische uitroeiing en vervolging van Joden door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werden tussen de 5,1 en 6 miljoen Europese Joden vermoord.

Meest gelezen