N-VA-onderhandelaar Lorin Parys bezorgd dat Open VLD en CD&V voor paars-groen gaan: "Ze moeten kleur bekennen"

N-VA-onderhandelaar Lorin Parys is bezorgd dat Open VLD en CD&V de mogelijkheid voor een paars-groene regering niet meer uitsluiten. Hij stelt vast dat de sleutel voor de federale formatie in hun kamp ligt. “Ofwel kunnen ze meegaan in het verhaal dat Paul Magnette het liefste wil schrijven, ofwel stappen ze in een verhaal waarin we toch proberen om een centrum-rechts beleid met een Vlaamse meerderheid mogelijk te maken. Het is aan die twee partijen om daarover kleur te bekennen”, zegt Parys in “De ochtend” op Radio 1.

Krijgen we een paars-groene of een paars-gele federale regering? Of nieuwe verkiezingen? 180 dagen na de verkiezingen van 26 mei liggen de verschillende pistes nog open.

“Het is heel duidelijk - en hij maakt er geen geheim van - dat informateur Paul Magnette (PS) het liefste een paars-groene regering op de been wil brengen”, zegt Lorin Parys. Tegelijk onderhandelt Parys als ondervoorzitter van de N-VA ook nog altijd mee. Hij koestert de hoop dat er te langen leste een paars-gele regering - een regering met de N-VA dus - uit de bus komt. Maar dan moet eerst duidelijk worden dat paars-groen geen optie is. 

Het baart Lorin Parys zorgen dat Open VLD en CD&V die laatste optie niet meer keihard uitsluiten. “Als je ziet dat vroeger de deur echt wel dicht was voor een paars-groene regering, zowel bij CD&V als Open VLD, dan hoor je dat geluid nu niet meer. En dan lees je in de kranten gefluister dat op andere pistes duidt en dat is waar ik bezorgd om ben.” 

Parys vindt daarom dat de partijen klaarheid moeten scheppen en uiteindelijk een knoop moeten doorhakken. “Wij zijn ervan overtuigd dat als Open VLD en CD&V heel duidelijk zijn, dat die paars-groene piste van de tafel is, dat we de piste van paars-geel in de diepte kunnen gaan exploreren.”

De liberalen en de christen-democraten hebben volgens Parys twee opties: “Ofwel kunnen ze meegaan in het verhaal dat Paul Magnette het liefste wil schrijven, ofwel stappen ze in een verhaal waarin we toch proberen om een centrum-rechts beleid met een Vlaamse meerderheid mogelijk te maken. Het is aan die twee partijen om daarover kleur te bekennen”

Intussen houdt de N-VA hoop, blijft de partij mee onderhandelen en is het volgens Lorin Parys zeker nog niet het moment voor nieuwe verkiezingen. Eerst moet paars-groen verkend worden, en dan moet volgens de Vlaams-nationalisten geprobeerd worden om een paars-gele coalitie op poten te zetten, wetende dat dat niet eenvoudig zal zijn, gezien de tegenstelling tussen de N-VA enerzijds en de PS anderzijds. “Maar er is nog geen enkel vliegtuig niet tegen de wind opgestegen”, besluit Lorin Parys met een metafoor.

Beluister het volledige gesprek met Lorin Parys in "De ochtend":

Meest gelezen