Videospeler inladen...

Nieuwe getuigenissen tegen Vlaamse pedoseksuele pater op missie in Afrika: "Wat hij met mij deed, was vreselijk"

Er zijn nieuwe getuigenissen opgedoken over kindermisbruik tegen een Vlaamse pater. De Amerikaanse nieuwszender CNN bracht de stem van verschillende vermeende slachtoffers in Afrika. De pater zou daar, ondanks een eerdere veroordeling voor misbruik, aan de slag zijn kunnen gaan. 

De 50-jarige priester wordt ervan beschuldigd verschillende kinderen te hebben misbruikt tijdens een missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Amerikaanse nieuwszender CNN pakte vandaag uit met verschillende getuigenissen van vermoedelijke slachtoffers. Het zou gaan om oude en mogelijk ook nieuwe slachtoffers van de man. 

De priester, die lid is van de orde van de salesianen, is alvast geen onbesproken figuur. In 2012 werd hij nog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 18 maanden nadat hij op het internaat van de Don Bosco-scholen in Gent twee minderjarige jongens seksueel had misbruikt. De man kreeg een contactverbod met kinderen, maar de orde van de salesianen besloot de man toch uit te sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar hij voor Caritas Centreafrique werkte in een vluchtelingenkamp in Kaga-Bandaro. Caritas is een katholieke hulporganisatie die armoede wil bestrijden. 

"Vreselijk wat hij met me deed"

De zender sprak met enkele inwoners van Kaga-Bandoro. Onder hen een 17-jarige jongen die getuigde over hoe de priester hem meermaals seksueel misbruikte in een vluchtelingenkamp. "Het was vreselijk wat hij met me deed", zegt de jongen, die op dat moment amper 13 was. "De priester kocht kleren voor mij, en gaf me vaak geld. We waren altijd samen."

De priester kocht kleren voor mij, en gaf me vaak geld. We waren altijd samen
slachtoffer

De jongen geeft aan nog steeds erg onder de indruk te zijn: "Het is niet goed als ik eraan terugdenk. Ik krijg er stress van, zelfs als ik bij mijn vrienden ben. Ik huil vaak." De vader van de jongen denkt dat de priester het vaak gedaan heeft: "Hij was altijd samen met mijn zoon. Wanneer mijn zoon daarna thuiskwam, had hij altijd wat geld bij zich". Het ging om kleine bedragen, amper 3 tot 5 dollar. Het grootste bedrag dat zijn zoon ooit heeft gekregen bedroeg 17 dollar.

"Onmiddellijk actie ondernomen"

De orde van de salesianen laat weten dat ze inderdaad de toestemming hebben gegeven om de priester op missie te sturen. Ook het Belgische gerecht had toestemming gegeven. De orde wil wel verduidelijken dat Caritas Centreafrique zeker op de hoogte was van de voorgeschiedenis van de priester. Maar er werden wel duidelijke afspraken gemaakt over de inzetbaarheid van de man. Caritas België zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de eerdere veroordeling van priester. 

De priester in kwestie werd teruggeroepen en de nodige instanties werden op de hoogte gebracht
Carlo Loots

De salesianen willen wel benadrukken dat vanaf zij op de hoogte werden gesteld van de mogelijke feiten, ze onmiddellijk actie ondernomen hebben. "We hebben het nodige gedaan om de veiligheid van de lokale kinderen te verzekeren. De priester in kwestie werd teruggeroepen en de nodige instanties werden op de hoogte gebracht”, zegt Carlo Loots van de salesianen. Ondertussen zijn de salesianen van Don Bosco ook een kerkelijk onderzoek gestart. De man is terwijl preventief geschorst in de uitoefening van zijn priestertaken. 

Het parket van Leuven gaat ook de zaak onderzoeken, maar is voorlopig karig met informatie. Het bevestigt wel dat er in september al een onderzoek werd gestart naar nieuwe zedenfeiten. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen