Videospeler inladen...

Nieuwe poging tot reconstructie moord op Julie Van Espen

In Antwerpen is er een nieuwe reconstructie van de moord op Julie Van Espen aan de gang. Steve Bakelmans, die de moord op de 23-jarige studente bekende, weigerde afgelopen zomer mee te werken aan de vorige reconstructie. Maar de tweede poging komt er nu toch op verzoek van Bakelmans zelf. De speurders willen vooral met hun eigen ogen zien of de bekentenissen die hij afgelegd heeft, overeenkomen met de werkelijkheid. 

Het is ondertussen al meer dan een halfjaar geleden dat er een schokgolf door ons land ging. Julie Van Espen fietste zaterdagavond 4 mei langs het Albertkanaal richting Antwerpen. Ze had er met een vriendin afgesproken, maar zou daar nooit aankomen. Twee dagen later werd haar lichaam uit het Albertkanaal gehaald. De 23-jarige studente was gewurgd.

De man die eerst gezocht werd als getuige, bleek nadien de dader te zijn. Het ging om de 39-jarige Steve Bakelmans, die twee jaar eerder al veroordeeld was tot 4 jaar cel voor verkrachting. Hij was echter in beroep gegaan tegen die veroordeling en was daardoor nog steeds op vrije voeten. 

Nieuwe reconstructie toch mogelijk?

Op 25 juni moest normaal gezien de reconstructie plaatsvinden van die fatale avond. De politie, gerecht en advocaten stonden klaar voor de wedersamenstelling. Ook Steve Bakelmans was aanwezig. Maar op het laatste moment besliste de man om toch af te haken. Conclusie: een verdachte kan niet gedwongen worden om mee te werken, dus de reconstructie werd volledig afgeblazen.  

Maar op dit moment is er dus een nieuwe poging tot reconstructie bezig. Op aangeven van Bakelmans zelf, aldus zijn advocaat Dimitri de Béco. Verrassend, aangezien na de eerdere mislukte reconstructie bleek dat een nieuwe poging zeer moeilijk zou worden. Op de plaats waar de moord gebeurde, werd namelijk gewerkt: "Het is daar een werf en zo'n wedersamenstelling is niet in 1,2,3 georganiseerd. De omstandigheden gaan veranderen, dus nu was het echt wel het moment voor de verdachte om te laten zien wat er precies gebeurd is," klonk het toen bij het parket. 

Volgens de Béco is de situatie nu toch anders. De werken aan de brug waren niet ingrijpend, dus een reconstructie in originele setting kan zeker nog plaatsvinden. Rond half 2 deze middag kwam Bakelmans onder politiebegeleiding toe op de plaats van de moord. De speurders willen nu met eigen ogen zien of de bekentenissen die hij heeft afgelegd in dezelfde lijn liggen met de werkelijkheid. Ze gaan zowel onder de brug, als op het water de feiten na. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen