U2

Podiumbouwer over klimaatneutrale tournees: "Gaat niet alleen over CO2-uitstoot, maar ook over duurzame materialen"

De aankondiging van Coldplay om niet op tournee te gaan om eerst uit te zoeken hoe dat op een klimaatvriendelijke manier zou kunnen, verrast Hedwig De Meyer van podiumbouwer Stageco niet. "Er worden al jaren milieubewuste keuzes gemaakt. Het gaat niet alleen om de CO2-uitstoot van onze vrachtwagens, maar ook om het gebruik van duurzame materialen. De stroomvoorziening bij grote optredens gebeurt vandaag met generatoren. Die zouden in de toekomst aangedreven kunnen worden door klimaatneutrale waterstof", aldus De Meyer in "De wereld vandaag".

De zanger van de Britse band Coldplay, Chris Martin, heeft aangekondigd dat zijn band niet op wereldtournee gaat met het nieuwe album "Everyday live" omdat de groep eerst wil uitzoeken hoe de band op wereldtournee kan gaan op een klimaatvriendelijke manier.

De Belgische podiumbouwer Stageco heeft in het verleden al samengewerkt met Coldplay. Het bedrijf heeft ook gigantische podiums gebouwd voor U2 en David Bowie. Hedwig De Meyer van Stageco legt  in "De wereld vandaag" uit dat zo een tournee een grote impact heeft, maar dat er ook naar meer dan enkel de CO2-uitstoot moet worden gekeken.

"Als een artiest besluit om op tournee te gaan, dan stelt de artiest een designer aan. Die komt daarna bij ons terecht om het project technisch uit te bouwen. Dat resulteert in een podium dat vervoerd wordt door twaalf tot twintig vrachtwagens. Dat is afhankelijk van hoe groot het allemaal is. Daarnaast is een podium niet voldoende. Terwijl de band op een plaats aan het optreden is, zijn ze op een andere plaats het podium aan het opbouwen en op een derde  plaats wordt het podium afgebouwd. Er zijn met andere woorden drie podiums. Er is heel wat logistiek betrokken bij zo een wereldtournee", legt Hedwig De Meyer uit.

Stroomvoorziening gebeurt vandaag met generatoren. Die zouden in de toekomst aangedreven kunnen worden door waterstof of zonne-energie

De podia die Stageco bouwt, worden doorgaans niet met het vliegtuig verscheept. "Dat is heel uitzonderlijk het geval. We proberen dat te vermijden, want het is heel duur om een podium met het vliegtuig te transporteren."

Stageco zet ook hard in op hergebruik van materialen. "Wij proberen het verschil te maken door materialen te gebruiken die heel duurzaam zijn en die na een tournee kunnen worden gerecupereerd voor een andere tournee. Ik denk dat we bij de meeste tournees er in slagen van tachtig tot negentig procent van het materiaal te hergebruiken voor volgende tournees. Dat mag ook niet uit het oog verloren worden. De milieuproblematiek gaat niet alleen over CO2-uitstoot, maar het gaat ook vooral over duurzaamheid. We gebruiken materialen die we niet weggooien, maar terug gebruikt worden", zegt Hedwig De Meyer.

De podiumbouwers denken al langer dan vandaag na over milieubewuste keuzes. "Er wordt al een tijd in vraag gesteld of het niet beter zou zijn voor het milieu om de optredens enkel in een paar grote centrumsteden te organiseren, bijvoorbeeld Londen en Parijs. Zo moet je niet altijd rondtrekken met al die podiums. Uit onderzoek bleek dat de milieueffecten daarvan veel negatiever zijn dan wanneer de bands van plaats naar plaats reizen. Die CO2-uitstoot van de mensen die naar de optredens reizen is veel groter dan de CO2-uitstoot van de vrachtwagens die nodig zijn om de podia van plaats naar plaats gebracht worden."

"We zijn een deel van de maatschappij. De vrachtwagens worden properder en het materiaal wordt duurzamer. Ik ben er optimistisch in. Ik denk dat we in de toekomst nog veel verder kunnen gaan. De stroomvoorziening is een ander departement. Vandaag gebeurt dat met generatoren. Die zouden in de toekomst aangedreven kunnen worden door waterstof of zonne-energie. Die technologieën moeten nog evolueren om dat echt te kunnen doen", besluit Hedwig De Meyer.

Beluister het gesprek met Hedwig De Meyer uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen