De open hoorzitting waar Fiona Hill en David Holmes werden ondervraagd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Namen vliegen ons om de oren in impeachment­onderzoek naar Donald Trump: dit zijn de hoofdrolspelers

In het Amerikaanse Congres is het impeachmentonderzoek tegen president Donald Trump volop aan de gang. De getuigenissen van de betrokken personen en medewerkers leiden tot een stortvloed aan nieuwe informatie over vermeend machtsmisbruik. Ontdek hier de namen van de hoofdrolspelers.

Wie is...

klik op de balkjes voor meer uitleg


Hunter Biden?

Hunter Biden Jr.

Hunter Biden Jr. is de zoon van de voormalige vicepresident Joe Biden. Hij zat ten tijde van het vicepresidentschap van zijn vader in de raad van bestuur van het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Biden was toen evenwel verantwoordelijk voor het VS-beleid tegenover Oekraïne en voerde het officiële Amerikaanse beleid uit dat vond dat de procureur-generaal moest opstappen omdat hij te weinig deed tegen de corruptie in zijn land.

Joe Biden?

Joe Biden

Biden is de voormalige vicepresident onder Barack Obama en doet mee aan de Democratische voorverkiezingen. President Trump verdenkt hem ervan om het Oekraïense onderzoek naar het gasbedrijf Boerisma, waar zoon Hunter Biden in de raad van bestuur zat, te hebben gedwarsboomd. Daarbij zou Joe Biden zijn positie als vicepresident hebben misbruikt om de toenmalige Oekraïense procureur-generaal weg te krijgen.

Biden was toen evenwel verantwoordelijk voor het VS-beleid tegenover Oekraïne en voerde het officiële Amerikaanse beleid uit dat vond dat de procureur-generaal moest opstappen omdat hij te weinig deed tegen de corruptie in zijn land.

John Bolton?

John Bolton

Bolton was tot september 2019 de Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump. Als veiligheidsadviseur was hij zeer ontstemd over de bemoeienissen van Giuliani. Hij sprak van een “drug deal” waarmee hij niets te maken wou hebben. Bolton zou bereid zijn te getuigen maar alleen als een rechter het verbod van het Witte Huis om dat te doen, intrekt.

Rudy Giuliani?

Rudy Giuliani

Giuliani is de voormalige burgemeester van New York en de huidige persoonlijke advocaat van president Trump. Hij is geen lid van het presidentiële kabinet en onderhandelde buiten de officiële diplomatieke kanalen met Oekraïne. Hij is een sleutelfiguur in het impeachmentonderzoek. Giuliani was ook in contact met Sondland, Perry en Volker, ook wel eens de “drie amigo’s” genoemd. Hij communiceerde met hen over de prioriteiten en verwachtingen van president Trump. Giuliani weigert te getuigen.

Fiona Hill?

Fiona Hill

Zij was de directeur Europa en Rusland onder de voormalige veiligheidsadviseur John Bolton. In haar hoorzitting bekritiseerde ze Republikeinen die geloof hechten aan de theorie dat Oekraïne de presidentsverkiezingen beïnvloedde, zoals president Trump. De invloed van Rusland is volgens haar nog steeds een risico.

David Holmes?

David Holmes

David Holmes is een Amerikaanse diplomaat die aanwezig was tijdens het telefoongesprek tussen Sondland en Trump in Kiev op 26 juli. Trump vroeg aan Sondland hoe het was gesteld met de onderzoeken naar de Bidens en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 die Zelenski van Trump moest opstarten.

de klokkenluider?

De klokkenluider is een onbekende werknemer van de CIA die de bal aan het rollen bracht. We weten dat hij of zij geen rechtstreekse getuige was van het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski. Door de aanklacht van de klokkenluider is het impeachmentonderzoek gestart. De identiteit van de klokkenluider is niet geweten.

Mitch McConnell?

Mitch McConnell

McConnell is de sleutelfiguur voor de Republikeinen in de Senaat. Als het Huis van Afgevaardigden uiteindelijk de impeachment goedkeurt, beslist de Senaat om het proces op te starten tegen de president. Het zal dan van de Senaat afhangen of de Amerikaanse president Trump al dan niet wordt afgezet. Daar is wel een tweederdemeerderheid voor nodig en dat zal niet makkelijk zijn, want de Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat.

Mick Mulvaney?

Mick Mulvaney

Mulvaney is sinds januari 2019 de interim-stafchef van het Witte Huis. Volgens de verklaring van William Taylor heeft hij de militaire steun aan Oekraïne bevroren. Dat is gebeurd op bevel van Trump. De vraag is echter of het achtergehouden bedrag van ongeveer 352 miljoen euro door Trump werd gebruikt als drukkingsmiddel in het telefoongesprek met Zelenski. Hij heeft ook toegegeven tijdens een briefing op het Witte Huis dat er wel degelijk een quid pro quo was, maar trok daarna zijn verklaring weer in. Hij weigert te getuigen.

Nancy Pelosi?

Nancy Pelosi

Pelosi is de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zij is daarmee momenteel de machtigste Democraat in de Verenigde Staten. Pelosi is cruciaal geweest om het licht op groen te zetten voor het impeachmentonderzoek. Pelosi zal een belangrijke rol spelen als de impeachmentaanklachten besproken worden door het voltallige Huis. Daar is een gewone meerderheid nodig om de zaak door te verwijzen naar de Senaat waar het eigenlijke proces over de afzetting van de president gevoerd wordt.

Mike Pence?

Mike Pence

Pence is de Amerikaanse vicepresident onder president Trump. Volgens de laatste getuigenis van Gordon Sondland zou Pence samen met andere vooraanstaande regeringsfunctionarissen volledig op de hoogte zijn geweest van de inspanningen van president Trump om Oekraïne onder druk te zetten. Pence ontmoette Zelenski op 1 september in Warschau.

Rick Perry?

Rick Perry

Perry is de ontslagnemende minister van Energie in de Verenigde Staten. Naast Sondland en Volker vroeg president Trump ook aan hem samen te werken met zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani voor onderhandelingen met Oekraïne. In de hoorzittingen werd er gezegd dat Perry onderhandelde met Oekraïense regeringsfunctionarissen over energie zonder dat de Amerikaanse ambassade in Kiev daarbij betrokken was.

Mike Pompeo?

Mike Pompeo

Hij is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken onder president Trump. Volgens de getuigenis van Sondland wist ook af van de pogingen van president Trump om Zelenski onder druk te zetten. Pompeo weigert medewerking te verlenen aan het impeachmentonderzoek.

Adam Schiff?

Adam Schiff

Schiff is de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Die commissie speelt een cruciale rol in het onderzoek. Schiff zat de open hoorzittingen voor die gevoerd werden in het impeachmentonderzoek. Schiff heeft al meermaals hevige kritiek gekregen van conservatieve media en van president Trump voor de prominente rol die hij speelt in het impeachmentonderzoek.

Gordon Sondland?

Gordon Sondland

Sondland wordt beschouwd als de kroongetuige in het onderzoek naar het mogelijke machtsmisbruik van president Trump. Hij is de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie. Sondland heeft in zijn getuigenis verklaard dat hij samen met Rick Perry en Kurt Volker werd gevraagd door president Trump om samen te werken met advocaat Rudy Giuliani in de onderhandelingen met Oekraïne. Sondland heeft bevestigd dat voor Trump een ontmoeting met Zelenski in het Witte Huis enkel mogelijk zou zijn als Zelenski zich duidelijk engageerde tot de gevraagde onderzoeken.

William Taylor?

William Taylor

Taylor is de Amerikaanse interim-ambassadeur aan Oekraïne die werd aangesteld nadat Marie Yovanovitch uit haar functie werd ontheven. Taylor getuigde over een parallel kanaal in de relaties met Oekraïne, geleid door Giuliani, dat inging tegen het officiële beleid van de VS in Oekraïne.

Donald Trump?

Trump

In 2016 werd Trump verkozen tot president van de Verenigde Staten. Het impeachmentonderzoek draait rond de vraag of president Trump de Oekraïense president Zelenski hulp heeft gevraagd om onderzoeken te voeren naar de Bidens en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. En of hij daarbij Zelenski onder druk heeft gezet. Trump noemt het impeachmentonderzoek een “heksenjacht”.

Alexander Vindman?

Alexander Vindman

Vindman was de specialist voor Oekraïne onder de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Bolton. Hij is zo goed als zeker de bron van de klokkenluider. Hij luisterde mee tijdens het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski. In de hoorzitting gaf Vindman aan dat het gesprek naar zijn mening de pogingen tot samenwerking tussen beide landen zou ondermijnen en dat het “schadelijk was voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.”

Kurt Volker?

Kurt Volker

Volker was de toenmalige speciale gezant van de Verenigde Staten aan Oekraïne. Samen met Sondland en Perry werd hij door president Trump gevraagd om samen te werken met advocaat Rudy Giuliani in de onderhandelingen met Oekraïne. In het impeachmentonderzoek verklaarde Volker dat hij weet had van Trumps verzoek aan Zelenski om een onderzoek op te starten naar het gasbedrijf Boerisma. Volker zei echter dat hij toen niet afwist van de link tussen Boerisma en de BidensBidens.

Marie Yovanovitch?

Marie Yovanovitch

Yovanovitch is de voormalige Amerikaanse ambassadeur aan Oekraïne. Nog voor het beruchte telefoongesprek tussen Trump en Zelenski werd zij teruggeroepen ook al kreeg ze uitstekende evaluaties van haar oversten. Yovanovitch zei te denken dat ze niet in de plannen paste van Giuliani en Trump voor de onderhandelingen met Oekraïne.

Volodimir Zelenski?

Zelenski

Sinds mei 2019 is Zelenski de president van Oekraïne. Hij drong zeer hard aan op een ontmoeting met Trump omdat hij Amerikaanse steun belangrijk vond in zijn pogingen om een oplossing te vinden voor de oorlog in Oost-Oekraïne waarvoor hij rond de tafel moet zitten met de Russische president Poetin. Zelenski ontkent dat er enige vorm van druk plaatsvond in het telefoongesprek met Trump.

Meest gelezen