Videospeler inladen...

Veel giswerk over federale regeringsvorming: "Een ding is zeker, we staan veraf van de ontknoping"

De vorming van een federale regering zit nog steeds in een premature fase. De informateur Paul Magnette (PS) praat momenteel met een beperkte groep onderhandelaars van de verschillende partijen. "In de pers verschijnen heel wat analyses, maar de waarheid is dat we bijzonder weinig weten over de vorming van de regering. Verschillende betrokkenen zeggen me dat ze nog niet veel kunnen zeggen over de formatie, maar ze zijn er wel zeker van dat de ontknoping niet voor morgen zal zijn", zegt politiek journalist Pieterjan De Smedt in "Terzake".

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt heeft in "Terzake" een poging ondernomen om een stand van zaken te geven over de vorming van een nieuwe federale regering. De grote vraag is of de grootste Vlaamse partij N-VA al dan niet in een coalitie stapt met de grootste Franstalige partij PS, om een zogenaamde paars-gele coalitie te vormen.

Het bijzondere geval CD&V 

Een van de scenario's die beschreven zijn, is een scenario waarbij CD&V en Open VLD zonder N-VA in een federale regering zouden stappen. "CD&V heeft vanmorgen vergaderd. De CD&V-Kamerfractie heeft van de federale onderhandelaar Koen Geens uitleg gekregen over de onderhandelingen. Ik heb daarvan geheime notulen in handen gekregen. Dat is interessant omdat Koen Geens voorlopig geen interviews wil geven. Koen Geens blijft zich absoluut koppelen aan de N-VA om een federale regering te vormen", zegt Pieterjan De Smedt. 

"De geruchten over paars-groen worden vooral via de PS in Franstalig België gelekt in de Franstalige pers. Dat ergert Geens. Hij heeft het gevoel dat het vertrouwen in informateur Paul Magnette afneemt. Geens vraagt zich af hoe lang Magnette nog aan zet zal blijven. Voorlopig blijft de koppeling CD&V-N-VA een feit. Wil dat zeggen dat de discussie in de partij niet leeft? Dat zal wel. Het is echt wachten wie de nieuwe voorzitter wordt bij CD&V. Dat weten we met Sinterklaas. CD&V is een bijzonder geval om meer te weten waar het naartoe gaat."

Bekijk de stand van zaken bij CD&V hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wil Open VLD nog steeds rituele verbranding Ecolo-programma?

Ook bij Open VLD wordt met veel aandacht gekeken naar wat N-VA van plan is bij de federale regeringsvorming. "Bij Open VLD is het punt dat men zich echt afvraagt wat de intentie is van de N-VA. Wil de N-VA echt wel in een regering gaan? Open VLD vreest dat als de blokkering van het land nog heel lang aanhoudt, vooral de extremen zullen winnen. Ze denken dat als het land uit evenwicht raakt, de problemen nog zullen toenemen. Ze vragen zich af of paars-groen mogelijk is", zegt Pieterjan De Smedt.

"Het verschil tussen Open VLD en N-VA is dat er tegen Open VLD in Franstalig België veel minder weerstand is. Paul Magnette kan Open VLD veel meer trofeeën geven, die hij niet aan de N-VA kan geven. In Franstalig België ligt het moeilijk dat er met N-VA in zee gegaan wordt. Bij Open VLD kan Magnette wel wat cadeaus geven als hij zonder de N-VA kan werken. Dat kan ook inhoudelijk voor de bedrijven en de ondernemingen."

Er wordt bij Open VLD afgewacht hoe het zal evolueren. Binnen de partij ligt het gevoelig. Een tijd geleden zei Egbert Lachaert van Open VLD dat ze in een paars-groen verhaal moeten gaan samenwerken met Ecolo. Lachaert zei dat als ze met Ecolo in zee zouden gaan, die partij haar programma ritueel zou moeten verbranden. De opening groeit daar nu een beetje.

“Het gaat niet over het gehele programma, maar het gaat mij om het sociaal-economische", zei Lachaert in "Terzake". "We gaan moeten hervormen om de staatsschuld en de begroting onder controle te krijgen. We zullen elkaar moeten vinden als we dat moeten doen. Ik weet alleen dat het bijzonder moeilijk zal zijn om de twee sociaal-economische programma’s samen te brengen. We zijn een jaar zonder regering. De vraag is of het mogelijk is om een inhoudelijk akkoord te vinden.”

Bekijk de stand van zaken bij Open VLD en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Standpunt van de N-VA is moeilijk in te schatten

Pieterjan De Smedt kreeg van bronnen binnen de N-VA verschillende geluiden te horen over de onderhandelingen over een nieuwe federale regering.

"Het is heel moeilijk om dat in te schatten. Vandaag zei iemand van de N-VA me dat de partij niet in de federale regering wil gaan zitten. Die keuze is gemaakt, we mogen het alleen niet luidop zeggen. Want dan gaan wij het verwijt krijgen dat we aan de kant zijn gaan staan. Als we er uitgeduwd worden in de perceptie, dan staan we veel sterker", is de analyse enerzijds.

Anderzijds kreeg De Smedt ook te horen van iemand van de N-VA die betrokken is bij de onderhandelingen dat "de onderhandelingen nog steeds lopen en dat er zeker niet uitgesloten wordt dat er wel een akkoord komt met de PS". "Het is moeilijk op te maken waar dat naartoe gaat", aldus De Smedt. "De ware intenties van de N-VA kunnen we heel moeilijk inschatten op dit moment."

Bekijk de stand van zaken bij de N-VA en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Conclusie? Nieuwe regering is nog niet voor morgen

De Smedt besluit dat het nog koffiedik kijken is wanneer er een nieuwe federale regering zou kunnen worden gevormd. "De toponderhandelingen spelen zich af in een heel kleine groep van toponderhandelaars van de verschillende partijen. Alleen zij zijn echt op de hoogte van wat er gebeurt. In de pers verschijnen heel wat analyses over wat er gaande is, maar het is heel moeilijk. Heel weinig mensen weten wat er echt mogelijk is", aldus De Smedt.

"Ik heb een aantal belangrijke mensen gesproken die me gecontacteerd hebben. Die zeggen me dat ze niet veel kunnen zeggen, maar ze zijn wel zeker dat de ontknoping en de start van de vorming van de federale regering nog niet voor morgen is. Morgen zal er geen akkoord zijn. De finale landing moet nog komen", besluit hij.

Bekijk de conclusie van Pieterjan De Smedt hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen