Videospeler inladen...

5e presidentieel debat bij Democraten in VS: "Rijzende ster Pete Buttigieg is een man om rekening mee te houden"

Wie wordt de Democratische uitdager voor president Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgend jaar? Het is nog lang geen uitgemaakte zaak. Afgelopen nacht namen de tien best scorende Democratische kandidaten voor de nominatie het tegen elkaar op. "Alle ogen waren gericht op Pete Buttigieg, die nu in de peilingen omhoog schiet", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "En hij deed het wederom uitstekend. Hij is een kandidaat waarmee je rekening moet houden."

Over een klein jaar trekken de Amerikanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Bij de Republikeinen is het een quasi uitgemaakte zaak dat president Donald Trump zich opnieuw verkiesbaar zal stellen. Wie het voor de Democraten tegen hem zal opnemen, dat is nog verre van duidelijk. Met 18 zijn ze nog,  de kandidaten die de strijd willen aanbinden met Trump. Afgelopen nacht namen de 10 best scorende Democraten het tegen elkaar op in een nieuw televisiedebat, het vijfde al intussen. "Een geanimeerd debat, van ongeveer 2,5 uur", zegt Björn Soenens, VRT NWS-correspondent in de VS.

Alle ogen waren gericht op Pete Buttigieg, burgemeester van South Bend in de staat Indiana. Sinds kort leidt hij in de peilingen in de staat Iowa, waar over 2,5 maanden de eerste voorverkiezingen zullen plaatsvinden. "Er werden daarom veel aanvallen op hem verwacht, maar die kwamen maar moeilijk op gang", zegt Soenens. "En hij bood goed weerstand. Zo wierp Amy Kobluchar op dat zij als senator veel meer ervaring heeft, in tegenstelling tot Buttigieg, burgemeester van een klein stadje. 'Maar wel in een gebied waar Trump de verkiezingen won. Ik weet wat het is om bestuurder te zijn in het midwesten, in de oude industriegebieden, daardoor ken ik de echte problemen daar', antwoordde Buttigieg. 'Ik heb in het leger gediend en ik weet ook wat discriminatie is', verwijzend naar het feit dat hij homo is."

"Voor mij is Buttigieg de winnaar van de avond. Hij is een uitstekende debater, elke keer opnieuw. En hij staat nu niet alleen bovenaan in de peilingen in Iowa, maar ook in New Hampshire, de tweede staat waar er voorverkiezingen zijn. Dan heb je het grote momentum, de stuwkracht die je nodig hebt voor de rest van de voorverkiezingen. Hij is iemand om rekening mee te houden."

Amy Klobuchar en Pete Buttigieg
AFP or licensors

"Joe Biden op de sukkeltoer, Bernie Sanders lijkt herboren"

Nationaal gezien zijn de grote favorieten nog altijd voormalig vicepresident Joe Biden en aan de linkse vleugel Elisabeth Warren en Bernie Sanders. Biden bracht het er niet zo goed van af, zag Soenens. "Hij stamelde, viel over zijn woorden, zei onbedoeld grappige dingen en wist dan niet waarom het publiek lachte. Hij maakte ook een paar blunders. Hij lijkt al een tijdje een beetje op de sukkeltoer, al heeft dat blijkbaar weinig effect op de peilingen."

"Elisabeth Warren bleef hangen op dezelfde dingen en was minder op dreef dan anders. Bernie Sanders daarentegen maakte een goede beurt. Het was zijn tweede debat na zijn hartaanval, hij leek wel een beetje herboren. Hij was rustiger, humoristisch en ook persoonlijk." Ook Amy Klobuchar en Andrew Yang deden het volgens correspondent Soenens goed.

"Mensen willen niet gaan stemmen"

Is er op 2,5 maanden voor de start van de voorverkiezingen al iets te merken van interesse bij de Amerikanen? "Tijdens mijn gesprekken in het hele land merk ik dat de politiek vooraan op de tong ligt bij de mensen. Ze zijn ermee bezig, maar tegelijk zeggen ze dat ze niet gaan stemmen, omdat het systeem rot is, corrupt. Het zal heel belangrijk zijn om een grote opkomst te hebben bij de verkiezingen volgend jaar, het is de vraag of dat zal gebeuren. In Iowa is de belangstelling bij de Democraten wel heel groot."

Bekijk hieronder de analyse van Björn Soenens in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen