Videospeler inladen...

Zijn revoluties als een virus? Vranckx & Byloo gaat deze maand over Zuid-Amerika en Libanon

Terwijl in Bolivia een president ijlings het land uit vluchtte, hoopten betogers her en der ter wereld deze maand op hetzelfde voor hùn land. Wat bindt al dat ongenoegen? En wat zijn de verschillen? Dat hoor je deze maand in de podcast van Rudi en Vincent.

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

Het kookt in Zuid-Amerika, en net in de landen waar de economie het goed doet. In Chili, het rijkste land van het werelddeel, staat de bubbel op springen. En in Bolivia, waar de levensstandaard het voorbije decennium spectaculaire sprongen voorwaarts maakte, is de president het land ontvlucht. 

Wat is er aan de hand? Welke rol spelen de sociale media en fake news? Is er racisme in het spel? En zou het kunnen dat Uncle Sam terug is in zijn achtertuin? Vragen voor VRT-journalist An Baccaert en Vranckx-redactrice Anneleen Ophoff.

In Libanon is een bosbrand dan weer overgeslagen in een sociaal inferno. De mensen hebben er genoeg van het vastgeroeste politieke systeem dat er niet eens meer in slaagt om het afval uit de straten te halen. Alleen: hoe breng je verandering in een land met zo’n bloedig verleden, en zulke wankele evenwichten? Byloo-redactrice Layla El-Dekmak, zelf half Libanees, hoopt dat er geen burgeroorlog van komt. Politicologe Eugenie D’Hooghe zag dan weer met eigen ogen hoe Syrische vluchtelingen zich in dit krakende landje overeind proberen te houden. 

Veel om je hart bij vast te houden in deze aflevering, maar ook een riem onder het hart: in maar liefst zestig landen zijn vrouwen er het afgelopen jaar op vooruit gegaan. 

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen