"Alcoholballon" nieuw fenomeen, maar groot risico volgens toxicoloog: "Gevaarlijker dan geleidelijke inname van alcohol"

Op de Gentse horecabeurs werd de MistyShot voorgesteld: een ballon met alcoholgas. Wie het gas inhaleert, komt meteen in een roes terecht. De Amerikaanse producent ziet alleen maar voordelen, maar toxicoloog Christophe Stove van de UGent spreekt dat tegen: “Zo’n plotse opname van alcohol is heel heftig en gevaarlijker dan gewoon een glas alcohol drinken.”

De machine die op de horecabeurs werd voorgesteld, staat momenteel in één zaak in de Overpoortstraat in Gent. MistyShot, gemaakt door een Nederlands bedrijf, is een apparaat dat pure alcohol vernevelt in een ballon en dat gas vervolgens laat inhaleren door feestgangers. De producent claimt dat je heel snel een euforisch gevoel krijgt omdat de alcohol rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen wordt. Het effect zou ook snel uitgewerkt zijn en ook zegt de producent dat een "alcoholballon" minder calorieën bevat dan een glas alcohol.

"Voordelen die de producent claimt, kloppen niet"

Toxicoloog Christophe Stove (UGent) spreekt van een gevaarlijk fenomeen. "Als je een glas drinkt, komt de alcohol geleidelijk in je bloed terecht, via je maag. Hier dringt alcohol rechtstreeks de bloedbaan binnen via de longen en gaat zo meteen naar de hersenen", legt hij uit in Het Laatste Nieuws en bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

“Er worden een aantal voordelen geclaimd door de verdeler, maar die moet ik tegenspreken”, zegt hij. "De producent zegt dat er op deze manier veel minder alcohol geconsumeerd moet worden om snel een dronken gevoel te krijgen. Maar doordat er een zeer snelle opname van alcohol is, raak je ook zeer snel onder invloed. Er is een instant piek in je hersenen, het is vrij heftig, veel gevaarlijker dan een geleidelijke inname van alcohol. Met alle gevolgen vandien, voor je gezondheid, maar ook voor je gedrag."

Dit is veel heftiger en veel gevaarlijker dan een geleidelijke inname van alcohol.

Toxicoloog Christoph Stove

De producent zegt ook dat het effect snel uitgewerkt is, al na een kwartiertje zou je uit je roes zijn. "Maar dat is helemaal niet wetenschappelijk bewezen", zegt Stove. "Het betekent misschien dat de alcoholconcentratie in je bloed op nul staat en dat je dus niet meer onder invloed bent, dat je met de auto zou kunnen rijden."

"Maar dat wil niet zeggen dat het effect van die roes weg is. Die alcohol werkt nog door in je hersenen en dat kan nog een tijdje blijven duren. Mensen kunnen valselijk denken dat ze nuchter zijn, maar dat is dus helemaal niet het geval."

En wat het effect is van die plotse pieken in je hersenen is ook nog niet onderzocht, zegt Stove.

"Hopen dat dit zich niet uitbreidt"

Stove wijst erop dat er ook irritatie kan optreden ter hoogte van de luchtwegen. Hij hoopt dat het bij een hype blijft die zich niet zal uitbreiden. "Zulke fenomenen zien we al langer, maar ze zijn nooit echt doorgebroken. Laat ons hopen dat dat hier ook het geval is."

Meest gelezen