James Arthur Photography

Blokkades aan gebouwen van Proximus, verschillende winkels gesloten door vakbondsactie

Bij Proximus zijn er over het hele land acties van het personeel. Aan verschillende administratieve gebouwen staan blokkades bij de ingangen, zegt de socialistische vakbond. De achterban van die vakbond heeft de herstructureringsplannen bij het telecombedrijf met een meerderheid van 93 procent verworpen. Proximus zegt dat de hinder voor de klant binnen de perken blijft.

De vakbondsactie laat zich vooral in het Franstalige landsgedeelte voelen: vakbondsmilitanten blokkeren verschillende gebouwen van de telecomprovider in Luik, Thimister, Libramont en Namen. Mensen worden er met mondjesmaat doorgelaten, of soms helemaal niet. Het was de bedoeling om vandaag alleen pamfletten uit te delen, om acties van volgende week aan te kondigen, zegt vakbondsman Bart Neyens.

In het zuiden van het land zijn ook zes Proximus-shops gesloten.  In Vlaanderen is één winkel gesloten, die in Mortsel. Daarnaast lopen de wachttijden in de callcenters langer op dan gewoonlijk en moet Proximus een aantal afspraken verzetten van installaties bij mensen thuis. Dat zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke.

Herstructurering

De militanten van de socialistische vakbond willen niet weten van de plannen van de directie om een herstructurering door te voeren. Na maanden onderhandelen zonder een akkoord te bereiken, legden de vakbonden de voorstellen de voorbije dagen voor aan hun achterban.

Wellicht zal maandag duidelijk worden wat ACV erover denkt. Als de christelijke vakbond wel groen licht geeft, is er alsnog een tweederdemeerderheid in het paritair comité om een akkoord te sluiten.

De socialistische vakbond zal volgende week nog actievoeren: dinsdag zullen militanten postvatten bij alle grote administratieve gebouwen en woensdag zal er in Brussel protest zijn bij de Proximus-torens. Op die dag komt het paritair comité samen. 

Meest gelezen