copyright 2018 Irina Marwan

500.000 nagemaakte of illegale producten in beslag genomen door geneesmiddelenagentschap 

Het federaal geneesmiddelenagentschap heeft tussen juni vorig jaar en juni dit jaar 500.000 nagemaakte of illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Dat zijn er meer dan het jaar voordien. Die geneesmiddelen zaten in meer dan 5.300 pakketten die aan de kant waren gezet door de douane. 

Van juni vorig jaar tot juni dit jaar controleerde het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) 50.000 pakketten. Het zijn de diensten van de douane die de pakketten in quarantaine zet. Vervolgens controleert het FAGG de pakketten, om ze eventueel daarna in beslag te nemen. Meer dan een op de tien van die pakketten bleek nagemaakte of illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen te bevatten.

In totaal zaten nagemaakte of illegale producten in 5.360 van de gecontroleerde pakketten, goed voor zowat 500.000 tabletten, buisjes of flesjes. De controles maakten deel uit van de twaalfde editie van "Pangea", een internationale actie die gecoördineerd wordt door Interpol.

Gêne

"We zien dat vooral stimulerende middelen voor erectiestoornissen, hormonen of slaapmiddelen in beslag genomen zijn. Vooral lifestyle-middelen of prestatieverhogende middelen dus, omdat mensen soms gêne hebben om een voorschrift bij een arts te halen, of omdat het om recreatief gebruik gaat", zegt woordvoerster Ann Eeckhout. 

Voor het FAGG is het vooral belangrijk om te weten wie de bestelling geplaatst heeft, om na te gaan of het om recidive gaat. "Bij een eerste bestelling van een kleine hoeveelheid komen ze ervan af met een waarschuwingsbrief", zegt Eeckhout. "Maar als het om de tweede, derde of vierde bestelling gaat, of als het vermoeden van illegale handel bestaat, kunnen er sancties volgen of wordt het parket ingeschakeld."

Internationaal onderzoek

Voor de twaalfde editie nam Pangea een andere gedaante aan. De voorbije jaren was dat met een internationale actieweek, maar dat was te voorspelbaar geworden. Bij deze editie was het doel een jaar lang gegevens te verzamelen en analyseren om de bevolking te sensibiliseren en de volgende actie voor te bereiden, gepland in 2020.

Pangea is een gelijktijdige internationale samenwerkingsoperatie van 293 autoriteiten uit meer dan 120 landen die al sinds 2008 loopt. Elk jaar helpt Pangea om websites op te doeken die dergelijke producten verkopen. Zo verstoort de operatie de elektronische betalingen die voortvloeien uit deze illegale handel, en helpt ze om illegale producten die zijn verstuurd via koeriersdiensten en postbedrijven te onderscheppen aan de grens.

Meest gelezen