Heisa over verkrachting in Spaans "Big Brother"-huis: "Bewijs van verkrachtings­cultuur volgens sommigen"

In Spanje is er grote ophef over de verkrachting van een jonge vrouw in het Spaanse "Big Brother"-huis. Op 3 november 2017 werd Carlota Prado verkracht na een feestje met veel alcohol. De jonge vrouw werd de volgende dag geconfronteerd met de beelden van haar eigen verkrachting. "Op sociaalnetwerksites zijn er heftige reacties. Sommigen zien dit als het bewijs dat er een soort verkrachtingscultuur bestaat in Spanje", legt Sven Tuytens uit in "De wereld vandaag".

In Spanje is een groot maatschappelijk debat op gang gekomen over de verkrachting van een jonge deelneemster aan het realityprogramma "Gran Hermano", de Spaanse versie van "Big Brother".

De feiten dateren van 3 november 2017. "Er was een feest van de productie van "Gran Hermano" met heel veel alcohol. De jonge deelneemster Carlota Prado raakte bewusteloos. Ze werd door een andere deelnemer naar haar kamer gedragen en ze werd daar verkracht. Ze herinnerde zich niets meer van de feiten, maar werd erna wel geconfronteerd met de beelden in de dagboekkamer. Ze heeft toen gevraagd om de beelden te stoppen, maar  heeft ze tien minuten moeten uitzien", zegt Sven Tuytens in "De wereld vandaag".

"Het productiehuis van "Gran Hermano" heeft toen gezegd dat de verkrachter José María López ontslagen werd uit het programma. Hij werd uit het huis gezet wegens onaanvaardbaar gedrag. Er werd niet gesproken over verkrachting. Twee weken later werd Carlota Prado weggestemd uit het programma door de televisiekijkers."

Sommigen zien dit als het bewijs dat er in Spanje een soort verkrachtingscultuur bestaat

De verkrachting is nu pas bekendgeraakt, nadat een internetkrant de beelden van de confrontatie van Carlota Prado met haar eigen verkrachting heeft getoond. "Daardoor is de hele zaak aan het rollen gegaan. De producent had twee jaar geleden gezegd tegen Carlota Prado dat dit schandaal binnen de muren moet blijven. Zij heeft twee jaar geleden wel klacht neergelegd, maar daar is niets mee gebeurd. Het productiehuis is gewoon blijven filmen", zegt Sven Tuytens.

Carlota Prado zegt dat de producenten van "Gran Hermano" niet alleen hebben meegedaan aan een verkrachting, ze hebben ook geen hulp geboden aan iemand die in nood is. "Gran Hermano" bestaat in Spanje bijna twintig jaar en het programma heeft nog steeds drie miljoen kijkers.

"Er zijn heel veel reacties op sociaalnetwerksites. Sommige mensen vragen dat het programma wordt opgedoekt. Anderen zien dit als een bewijs dat er in Spanje een soort van verkrachtingscultuur bestaat. Die cultuur is zelfs in de televisieprogramma's binnengedrongen. Veel mensen trekken aan de alarmbel en zeggen dat dit normvervaging is."

Machocultuur van het gerecht in Spanje wordt aangeklaagd

De voorbije jaren is er in Spanje veel protest geweest tegen de lakse houding van het gerecht tegen seksueel misbruik. "Er zijn verschillende "wolvenroedels" geweest. Dat zijn groepen jonge mannen die tijdens feesten op zoek gaan naar vrouwen die te veel gedronken hebben. Ze sluiten die dan in en verkrachten ze. Er is de wolvenroedel van Pamplona, daarna was er de wolvenroedel Manresa gekomen", zegt Sven Tuytens.

"Die zaken zijn voor de rechtbank gekomen, maar er wordt in Spanje een groot onderscheid gemaakt tussen seksuele aanranding en verkrachting. De straffen zijn heel verschillend. De grote kwestie in Spanje is, dat de wetgeving verstrengd moet worden. Als een vrouw zich niet fysiek verweert tijdens de verkrachting, is het heel moeilijk de daders te veroordelen voor verkrachting. Dat is het grote probleem."

Na de lichte straffen voor de leden van de wolvenroedel van Pamplona was er veel protest. "De 8-maart-beweging is toen opgericht. Vrouwen zijn massaal op straat gekomen en de vrouwen hebben massaal het werk neergelegd om de machohouding van het gerecht aan te klagen. Ze eisen dat er een einde gemaakt wordt aan de machocultuur in Spanje en ze eisen veel zwaardere straffen voor dit soort overtredingen."

De zaak van Carlota Prado gaat nu behandeld worden in de rechtbank. "Het is nu pas, door het feit dat ze een interview heeft gegeven en haar zaak naar buiten is gebracht door een internetkrant, dat het gerecht de zaak opent. Prado heeft veel moeite moeten doen om gehoord te worden. Nu is de aandacht gekomen, omdat dat dramatische filmpje aan het circuleren is op het internet. Daar komen al die hevige reacties op", besluit Sven Tuytens.

Beluister het gesprek met Sven Tuytens uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen