Videospeler inladen...

Lid van extreemrechtse groepering brengt Hitlergroet bij Fort van Breendonk: parket opent ­onderzoek

De in Vlaanderen recent opgerichte en extreemrechtse groepering Right Wing Resistance heeft in augustus een bezoek gebracht aan Het Fort van Breendonk. Eén van de leden liet daarbij zichzelf fotograferen terwijl hij de Hitlergroet bracht. Dat blijkt uit een onderzoek van De Morgen en VRT NWS. Het gelijkekansencentrum Unia gaat de feiten verder onderzoeken. Ook het parket Antwerpen, afdeling Mechelen, is een opsporingsonderzoek gestart naar mogelijke feiten van aanzetten tot haat en/of negationisme.

De feiten dateren van augustus 2019. De nieuw opgerichte Vlaamse tak van het extreemrechtse “Right Wing Resistance” bracht toen met enkele leden en sympathisanten een bezoek aan het Fort van Breendonk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt door de nazi’s als doorvoerkamp voor o.a. dissidenten, verzetsstrijders en Joden. Momenteel dient het fort als een herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De dader in kwestie is de zoon van een voormalig parlementslid van Vlaams Belang. Uit ons onderzoek blijkt dat de jongeman vaker deelneemt aan activiteiten van de radicaal-rechtse groepering als Voorpost en de extreemrechtse groepering Generatie Identiteit. Recent plaatste hij nog een reactie op sociale media naar aanleiding van de brand in Bilzen waarin hij zei: “Die had beter gewacht tot ze erin zaten.”

Right Wing Resistance

Right Wing Resistance is een extreemrechtse groep die is opgericht door Kyle Chapman, een Nieuw-Zeelandse blanke nationalist. Ondertussen bestaat de groep in meerdere landen zoals Australië, Zweden, Schotland. En nu dus ook in Vlaanderen: de Vlaamse tak van Right Wing Resistance werd recent opgericht.  Het bezoek aan Breendonk was een van hun eerste activiteiten. 

Dit is een klap in het gezicht van de slachtoffers en hun familieleden. De helft van de gedeporteerden hier heeft de oorlog niet overleefd

Dimitri Roden, conservator Fort Breendonk

Het bestuur van het Fort van Breendonk was niet op de hoogte van de feiten, maar betreurt die enorm, zegt conservator Dimitri Roden. “Dit is een klap in het gezicht van de slachtoffers en hun familieleden. De helft van de gedeporteerden hier heeft de oorlog niet overleefd.”

Roden benadrukt dat het om een zeer uitzonderlijk incident gaat: “We hebben hier 100.000 bezoekers per jaar en dit soort problemen hebben we nog niet meegemaakt. Integendeel, de meeste bezoekers zijn zwaar onder de indruk van wat zich hier heeft afgespeeld. Veel jongeren leren hier net tot wat extremisme kan leiden. Onze presentatie is ook volledig wetenschappelijk onderbouwd en objectief.”

Dit soort incidenten is niet te vermijden, vreest Roden: “Als we dit zouden zien, zouden we uiteraard ingrijpen. Maar ons domein is 16 hectare groot, we kunnen onmogelijk overal camera’s hangen."

Strafbaar

“Bewust nazigroet brengen en op sociale media posten, is een strafbaar feit”, reageert Lode Nolf van Unia, het gelijkekansencentrum. “Wij zullen dit verder mee onderzoeken.”

Ook het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen, laat weten dat het een opsporingsonderzoek start naar mogelijke feiten van aanzetten tot haat en/of negationisme. "Dat heeft als doel om te onderzoeken of er strafbare feiten gepleegd zijn." Aanleiding is de berichtgeving in de media, maar ook een klacht die gisteravond is binnengekomen bij de politiezone Mechelen-Willebroek. "Wij vinden het ernstig genoeg om een opsporingsonderzoek te starten. Als uit ons onderzoek blijkt dat een extreemrechtse groepering een hitlergroet heeft uitgebracht, dan willen wij daar het nodige gevolg aan geven." 

“Ik ben diep geschokt”,  zegt Henri Heimans, zoon van een ex-Breendonkgevangene. “Mijn vader heeft in 1943 gevangen gezeten in het Fort van Breendonk. Daar is hij zes maanden gebleven en daarna doorgevoerd naar Auschwitz. Het is een plek waar veel mensen gedood en gemarteld zijn. Een Hitlergroet brengen op zo’n plek is een brug te ver. Dat zijn mensen die het gedachtegoed met de nazi-beulen delen."

Leden van Right Wing Resistance tijdens hun bezoek aan Breendonk

Meest gelezen