Truckchauffeur aangevallen door migranten op snelwegparking in Landen

In de nacht van woensdag op donderdag is een truckchauffeur aangevallen op een snelwegparking langs de E40 in Landen, Vlaams-Brabant. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De man lag te slapen toen hij geluid hoorde. Tien migranten probeerden in zijn vrachtwagen te klimmen en vielen de chauffeur aan. De man kon ontkomen en raakte niet gewond. 

Gisterennacht heeft er zich een gewelddadig incident voorgedaan met vermoedelijk transmigranten op een snelwegparking langs de E40 in Landen, Vlaams-Brabant. 

"De chauffeur heeft ons opgeroepen omdat hij hoorde dat er mensen in zijn laadruimte wilden klimmen", zegt Sarah Frederickx van de federale politie. "Hij merkte toen dat ze gewapend waren. Ze hadden een ijzeren staaf bij, en een groot mes." De ijzeren staaf belandde uiteindelijk in de voorruit van de vrachtwagen. 

"Gelukkig kon de man ongedeerd ontkomen", zegt Frederickx. De truckchauffeur parkeerde zich daarop een eindje verder. "Toen de politie een half uur later aankwam, hebben we de tien migranten niet meer aangetroffen." 

Vakbond staakt

De politievakbond vindt het niet kunnen dat er 's nachts maar één ploeg ter beschikking was om het incident aan te pakken. "Dat is een zeer gevaarlijke toestand. Iedereen kent het personeelstekort bij de politie, anderzijds zijn er ook veel ploegen afgeschaft tijdens de nacht- en weekenddiensten", zegt Vincent Houssin van het VSOA. 

De wegpolitie heeft nog steeds een stakingsaanzegging lopen om het geweld tegen de politie bij incidenten op de snelwegparkings aan te klagen. "Het zal duren tot er doden vallen", waarschuwt Houssin. 

Intussen roept de burgemeester van Landen op om de snelwegparkings beter te beveiligen. Daarvoor ligt al een tijdje een federaal actieplan op tafel, maar dat werd nog altijd niet uitgevoerd, zegt burgemeester Gino Debroux (L'anders). Minister van Binnenlandse Zaken De Crem plant volgende maand extra acties tegen transmigratie.

Meest gelezen