Jasper Jacobs

IS-weduwe krijgt vijf jaar cel, maar behoudt Belgische nationaliteit

In Antwerpen is Soraya E., die 2 keer met een Syriëstrijder trouwde, veroordeeld tot 5 jaar cel en 8.000 euro boete voor haar deelname aan activiteiten van terreurgroep IS. De vrouw mag wel de Belgische nationaliteit behouden. Volgens haar advocaat zou de vrouw nog steeds in het gevangenenkamp Al-Hol in Syrië verblijven. 

Soraya E. was op 13 juni 2014 met Fayssal O. getrouwd. Ze liet haar familie in de waan dat ze op huwelijksreis gingen naar Italië, maar in werkelijkheid trokken ze naar Syrië, waar ze zich aansloten bij terreurgroep IS. Toen haar moeder dat vernam, deed ze aangifte. Ze verklaarde dat haar dochter voor haar vertrek erg veranderd was: ze droeg een donkere nikab en stond 's ochtends op om te bidden.

Opnieuw getrouwd

De vrouw hield al die tijd wel contact met haar familieleden. Zo vernamen ze in juni 2015 dat haar man gesneuveld zou zijn. Soraya E. was toen zwanger en beviel later van een dochter. In oktober 2015 werd ze de derde vrouw van een Nederlandse Syriëstrijder, bij wie ze een tweede dochter kreeg. Ook hij is intussen gestorven.

Soraya E. werd in mei dit jaar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete. De rechtbank besliste toen wél om haar de Belgische nationaliteit te ontnemen. Haar familie nam daarop een advocaat in de arm en hij tekende verzet aan. De rechtbank in Antwerpen besliste nu dat ze toch de Belgische nationaliteit mag behouden. 

Meest gelezen