Videospeler inladen...

Marvel-strip uit 1939 geveild voor 1,2 miljoen dollar

In de Amerikaanse stad Dallas is het oudste stripboek van uitgeverij Marvel geveild voor 1,26 miljoen dollar, omgerekend zo'n 1,14 miljoen euro. De strip uit 1939 gaat over figuren als De Toorts en Prins Namor. Volgens een woordvoerder van veilinghuis Heritage Auctions gaat het om de hoogste prijs die ooit voor een Marvel-strip betaald is.

De eerste strip van de uitgeverij, die toen nog Timely heette, kostte in 1939 10 cent. Het kostbare stripboek werd in dat jaar gekocht in de Amerikaanse staat Pennsylvania en is nog in uitstekende staat. De koper, een oude verzamelaar van historische stripboeken, deed zijn bod per telefoon.

(tekst gaat voort onder de foto)

AFP or licensors

"Het is een historische versie van een historische strip", zegt Ed Jaster, vicevoorzitter van het veilinghuis Heritage Auctions. "Het is zonder twijfel de grootvader van alle Marvel-strips, zonder die strip hadden we al die beroemde verhalen en personages niet gehad.

In de jaren 60 creëerde Marvel onder impuls van schrijver Stan Lee een heel universum aan superhelden die vandaag de dag iconisch geworden zijn, denk aan Captain America, Spider-Man, de Hulk en Iron-Man. De voorbije jaren ontstond een hele filmfranchise rond de superhelden van Marvel, die de kassa's wereldwijd doet rinkelen.

Het duurste stripboek ooit werd niet geveild, maar verkocht via eBay. Voor een strip van Superman werd in 2014 3,2 miljoen dollar (2,9 miljoen euro) betaald.

Meest gelezen