"Misschien ging ik een beetje te ver, maar ik wilde nu eenmaal uniek zijn"

Er werd 10 jaar geleden veel verwacht van het optreden van Adam Lambert tijdens de jaarlijkse uitreiking van de "American Music Awards" (AMA). Het was zijn eerste liveoptreden nadat hij een klein half jaar eerder verrassend de finale van "American Idol" verloren had. En Lambert, die de titeltrack van zijn debuutalbum "For your entertainment" kwam voorstellen, ontgoochelde niet. Hij duwde het gezicht van een van de dansers in zijn kruis, waardoor hij orale seks simuleerde, en plantte zijn lippen volmondig op die van een keyboardspeler. De argeloze tv-kijker fulmineerde zijn ongenoegen in talloze klachten, ook al ging Lamberts debuutalbum daarna als zoete broodjes over de toonbank. Vannacht worden de Amerikaanse muziekprijzen opnieuw uitgereikt.

Na het bewuste optreden van de toen 27-jarige Lambert op 22 november 2009 volgden een 1.500-tal klachten aan tv-zender ABC en aan de 'Parents Television Council' (PTC), een organisatie die ijvert voor "fatsoenlijke" televisie. De klachten gingen vooral over het feit dat de uitreiking ook door veel kinderen bekeken werd en dat dit optreden ongepast was voor hen om te zien.

PTC-voorzitter Timothy Winters: "De kijkers pikken dit niet en begrijpen niet hoe dit kon uitgezonden worden. Zo expliciet en zonder dat ook maar iets aan de verbeelding wordt overgelaten." Zijn AMA-optreden kostte Lambert vervolgens optredens in een aantal populaire Amerikaanse praatprogramma’s, zoals "Good morning America". Maar zijn naam was in één klap wereldnieuws.

AP2009

Adam Lambert: "Soms gebeuren de dingen gewoon. Adrenaline is een ronduit zot gevoel dat je persoonlijkheid even overneemt waardoor er iets anders gebeurt dan gepland." (CNN, november 2009)

AMA-producer Larry Klein: "Wat we te zien kregen tijdens de repetities was niet hetgeen wij tijdens de rechtstreekse uitzending te zien kregen. Die kus stond helemaal niet in het script. Of Adam die kus vooraf thuis gerepeteerd had en ons dat niet verteld heeft? Nee, dat weet ik niet. Uiteindelijk is de kus uitgezonden, ook al werd snel overgeschakeld naar een ander beeld." (Hollywood Reporter, november 2011)

AP2009

Adam Lambert: "Dat ik die danser in mijn kruis duwde was niet zo voorzien in de originele choreografie. Eigenlijk moest ik alleen naar hem kijken, maar dan besloot ik hem vast te grijpen. Ik zou het nooit gedaan hebben mocht ik geweten hebben dat hij daar niet mee akkoord zou gaan. Het zag er misschien dwangmatig uit, maar we hebben allemaal respect voor elkaar en deden dit in functie van de show." (MTV, november 2009)

"Ik had er op voorhand ook nooit bij stilgestaan dat ik op de mond van de keyboardspeler zou kussen. Tijdens de repetities greep ik enkel zijn haren vast en keek hem recht in de ogen. Ik wist dat hij hetero was. Maar hij vond het niet erg dat ik hem omwille van het entertainmentgehalte op het podium kuste." (MTV)

2009 AP

"Ik heb, achteraf beschouwd, wel het gevoel dat er in de entertainmentindustrie een dubbele standaard gehanteerd wordt. Vrouwelijke artiesten verleggen al 20 jaar lang de grenzen van de seksualiteit. Nu een man dat doet, is het plots van: "Oh nee, dat kunnen we niet op tv tonen." Dat is toch pure discriminatie en daar heb ik een slecht gevoel bij." (CNN)

"Vrouwelijke artiesten tonen zich al jaren erg uitdagend op een podium. Dat ik als man nu gediscrimineerd word, vind ik echt wel een probleem." (Access Hollywood, november 2009)

"Misschien ben ik een beetje te ver gegaan. Maar ik wil nu eenmaal uniek zijn. Ik ben nogal extreem. Terwijl er mensen zijn die dat moeilijk kunnen aanvaarden. Voor mij was dat optreden vooral een kunstzinnig experiment, waaruit ik vooral geleerd heb hoever mijn publiek wil dat ik ga. Daarom zal iedereen die naar mijn optredens komt kijken zich zeker niet ongemakkelijk voelen. Ook al zijn die optredens best wel sexy." (Lehigh Valley Music, juni 2010)

“Ik wilde iets duidelijk maken. Al besefte ik vrij snel dat ik het ook had kunnen verbrodden. Ik zat dus eigenlijk in een moeilijke situatie. Aan de ene kant had ik mijn principes, maar aan de andere kant wilde ik deze kans niet verspelen. Ik wilde een muziekcarrière en die kans bood zich nu aan. Maar hoe zou ik die kans aanpakken?  Ik ben niet zo uitgesproken geweest als ik gedacht had en dat is goed uitgedraaid. Nadien, tijdens liveoptredens, ben ik er helemaal voor gegaan en kuste ik iedere avond opnieuw een man op het podium.” (NME, juni 2018)

Vannacht worden de American Music Awards voor de 47e keer uitgereikt, Het muziekevenement vindt plaats in het Microsoft Theater in Los Angeles. Post Malone kreeg 7 nominaties achter zijn naam, gevolgd door Ariana Grande en Billie Eilish met 6 nominaties elk. In de categorie 'Favorite song' nemen onder meer "Sucker" van Jonas Brothers, "Old town road" van Lil Nas X en "Without me" van Halsey het tegen elkaar op. Er zijn optredens voorzien van onder meer Selena Gomez en Camilla Cabello.

Meest gelezen