Gendarmerie Nationale de Côte d'Ivoire

Moordenaarskoppel opgepakt: "We waren 12 jaar oud en vonden een lijk in het bos"

In 1996 vermoordden Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote een Britse zakenman in De Haan. Na meer dan 20 jaar op de vlucht is het moordenaarskoppel opgepakt in Ivoorkust. Een gebeurtenis die in Edegem heel wat herinneringen naar boven haalt. "We waren als twaalfjarigen op zeeklassen in De Haan. Plots kwamen er twee vriendjes geschokt uit de bossen. Ze hadden een lijk gevonden", vertelt Janus Verrelst op Radio 2 Antwerpen.

"In 1996 was ik twaalf jaar oud. Samen met mijn klasgenoten van de Andreas Vesalius Basischool uit Edegem zaten we een week op zeeklassen in De Haan", vertelt Janus Verrelst op Radio 2 Antwerpen.

"Het was een soort eindejaarsreis voor het zesde leerjaar. Onze leerkrachten hadden zelfs een groot bosspel uitgedokterd. We waren nog maar net begonnen en plots komen er twee klasgenoten aangelopen. Ze hadden grote ogen en hadden duidelijk iets meegemaakt of gezien. Waarop die jongens riepen: "we hebben een lijk gevonden."

Het bleek het lichaam van een Britse zakenman die het slachtoffer werd van het moordenaarskoppel van Acker-Lacote. Dat duo werd gisteren na ruim twintig jaar op de vlucht opgepakt in Ivoorkust

Janus herinnert zich de gebeurtenissen van 23 jaar geleden nog levendig. "Wij waren diep onder de indruk. Het was spannend, de politie kwam langs en we vonden het op dat moment vooral jammer dat ons bosspel niet kon doorgaan. Pas later besef je wat je hebt meegemaakt," aldus Janus. "Ik sliep ook op de kamer met die twee jongens die het lijk hebben ontdekt. Die hebben een hele nacht lang geen oog dicht gedaan. Niet onbegrijpelijk als je weet dat die Brit om het leven is gebracht met twee schoten door zijn hoofd. Dat kan geen fraai zicht geweest zijn." 

De politie van Ivoorkust heeft gisteren meteen onderstaande arrestatiefoto vrijgegeven van Van Acker en Lacote.

Meest gelezen