Videospeler inladen...

Nederland moet IS-vrouwen en hun kinderen dan toch niet terughalen uit Syrië

Het hoogste gerechtshof in Den Haag heeft beslist dat de Nederlandse staat 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen niet moet terughalen uit Syrië. Een lagere rechtbank had vorige week beslist dat de regering de vrouwen wel moest terughalen, maar in beroep krijgt de staat nu dus gelijk.

Het gaat om 23 IS-vrouwen, die in twee kampen in Noord-Oost-Syrië verblijven met hun 56 kinderen. Vorige week besliste een rechter dat de staat alles in het werk moest stellen om zo snel mogelijk de kinderen terug te halen naar Nederland, omdat ze in de kampen in barslechte omstandigheden leven.

De vrouwen zelf hadden geen recht om teruggehaald te worden, maar, zo zei de rechter, als de plaatselijke autoriteiten de kinderen niet alleen zouden laten gaan, dan moest de Nederlandse staat ook de moeders mee terughalen.

Tegen dat oordeel tekende de Nederlandse regering dus beroep aan. Ze wil de vrouwen niet terughalen, omdat ze uit vrije wil naar Syrië zijn vertrokken en zich hebben aangesloten bij IS.

Volgens de Procureur-generaal van Nederland is dit een politieke beslissing en geen juridische, en moest het gerecht zich hier dus niet in mengen. Familieleden van de vrouwen en kinderen die in de rechtzaal aanwezig waren, waren aangedaan door de uitspraak.

Meest gelezen