"No way. Dit kon mijn kat toch niet zijn. Maar hij was het wel!"

Vijf jaar geleden verdween kat Sacha uit het leven van zijn baasje, Victor Usov. Usov uit Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, dacht dat het dier tijdens een nachtje uit gedood was. Zijn verrassing was dan ook compleet toen hij onlangs van een dierenasiel in Santa Fe, in de staat New Mexico, bericht kreeg dat hij alsnog gevonden was. In vogelvlucht was dat dus meer dan 1.900 kilometer verder. 

Usov op nieuwswebsite Santa Fe New Mexico en op Fox News: "Toen ik een 6-tal jaar geleden op zoek ging naar een kat, ben ik een dierenasiel binnengestapt en heb daar de meest sjofele kat meegenomen die er was. Er kwam haar uit zijn oren en zijn buik zat vol wormen. Na verzorging werd hij de liefste kat die je je kan voorstellen. Maar op een nacht is hij niet teruggekeerd. Ik dacht dat hij gedood was door een coyote. Ja, ik heb altijd het ergste gedacht."

Toen Usov hoorde dat Sacha nu toch gevonden was, reageerde hij eerst vol ongeloof: "No way! Hoe kan dat nu mijn kat zijn? Er moet zeker een fout gebeurd zijn in het registratiesysteem."

Nochtans vertelde de microchip, waarop het telefoonnummer van Usov opgeslagen stond, wel degelijk dat het om zijn kat ging. Usov: "En nu kan ik dus niet anders dan erg blij zijn. Ik denk dat je wel mag zeggen dat Sacha een opmerkelijke reis achter de rug heeft. 'A great American adventure'."

Het dierenasiel in Santa Fe, waar Sacha binnengebracht was, benadrukte nogmaals het belang van microchips bij huisdieren. Omdat Sacha geen halsbandje droeg, dacht men daar eerst dat het om een doodgewone straatkat ging. Maar dat was bij nader onderzoek dus niet zo.

Toen luchtvaartmaatschappij American Airlines van het verhaal hoorde, bood ze onmiddellijk aan om het dier van Santa Fe naar Portland te vliegen. "Het is een hele eer om deze reünie vanop de eerste bank te mogen meemaken. We zijn blij dat we aan die lange trip van Sacha een ‘happy end’ kunnen breien", aldus een woordvoerder op BBC News.

Hier beneden kunt u de reünie van Sacha en zijn baasje bekijken:

Meest gelezen