Videospeler inladen...

Libanon viert Onafhankelijkheidsdag in turbulente tijden: "Mensen zijn nog altijd klaar om hun stem te laten horen"

In Libanon wordt vandaag Onafhankelijkheidsdag gevierd, te midden van aanhoudende protesten tegen de heersende klasse. Er was een kleine militaire parade, maar de burgers organiseerden ook hun eigen feestelijkheden. "Het protest is zeker nog niet uitgedoofd", zegt Joyce Azar, die bij VRT NWS werkt en nu in Libanon is.

De militaire parade, die gepaard gaat met het vieren van Onafhankelijkheidsdag in Libanon, was veel beperkter dan normaal. Er was een kort defilé, zonder tanks en luchtmacht. Er waren ook geen buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Wie er wel was, dat waren onder meer de Libanese president Aoun en Saad Hariri, die vorige maand ontslag nam als premier. 

De officiële militaire parade in Beiroet, 22 november 2019.
AFP or licensors

Tegelijkertijd waren er ook andere evenementen om de feestdag te vieren. Manifestanten organiseerden hun eigen parades op het centrale plein in de hoofdstad Beiroet, waar normaal gezien de officiële parade plaatsvindt. Verschillende groepen waren vertegenwoordigd: dokters, leraars, artiesten.

"De sfeer was ongelooflijk", vertelt Joyce Azar, die zelf van Libanese origine is. Ze werkt voor VRT NWS en is nu in Libanon. "Er werd gezongen, gedanst, en er werden slogans gescandeerd. Er waren veel oudere mensen en kinderen aanwezig, en ook heel veel vrouwen." 

Manifestanten in Beiroet, 22 november 2019.
AFP or licensors

Sinds half oktober woedt er in heel Libanon protest tegen de heersende klasse, die sinds het einde van de burgeroorlog tussen 1975 en 1990 de koek verdeelt. Het land verkeert in een economische crisis."Mensen komen op straat omdat ze betere levensomstandigheden willen, ze zijn de corruptie beu. Er is geen werkgelegenheid en onderwijs is verschrikkelijk duur", legt Joyce Azar uit.

Politieke scheidingslijnen vervagen?

Naast de economische problemen is er ook een politieke crisis, nu de onderhandelingen om een nieuwe regering te vormen compleet vastzitten. De betogers eisen al weken dat de machthebbers hun posten verlaten en dat er nieuwe verkiezingen komen. In Libanon zijn er veel verschillende religies, die op gespannen voet met elkaar samenleven. Ook vallen de scheidingslijnen van de partijen grotendeels samen met de scheidingslijnen tussen de partijen.

Maar de protesten brengen veel eenheid. "Alle religies komen samen, dat is heel bijzonder voor Libanon", vertelt Joyce Azar. "Het protest is zeker nog niet gaan liggen, de mensen zijn nog steeds klaar om hun stem te laten horen." 

Ze vertelt ook dat haar familie wel tevreden is dat er iets beweegt. "Er zijn ook wel nog steeds mensen die vasthouden aan hun religie en hun partij. Sommige mensen zijn wel bang, omdat lonen niet gestort konden worden, en ook de banken een tijdje gesloten waren."

Beluister hieronder het gesprek met Joyce Azar in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Meer weten over wat juist aan de hand is in Libanon? Bekijk dan deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen