Remgeld voor reeks geneesmiddelen daalt, anticonceptie wordt gratis tot 25 jaar

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verlaagt het remgeld voor een hele reeks geneesmiddelen, waardoor patiënten in totaal 58 miljoen minder uit eigen zak zullen betalen. Daarnaast wordt ook nog 6,9 miljoen euro uitgetrokken om anticonceptie gratis te maken voor vrouwen tot 25 jaar en de morning-afterpil voor alle vrouwen. De maatregelen maken deel uit van het gezondheidsbudget voor 2020 dat de federale regering heeft goedgekeurd.

Vanaf volgend jaar zullen patiënten minder remgeld betalen voor onder meer geneesmiddelen tegen osteoporose, astma, hoge bloeddruk, epilepsie, alzheimer, depressie en bepaalde kankers. Een lijst heeft VRT NWS nog niet in handen kunnen krijgen, maar het gaat in totaal om een 600-tal medicijnen. Daarnaast betaalt de overheid vanaf volgend jaar anticonceptiemiddelen volledig terug voor vrouwen tot 25 jaar. De morning-afterpil wordt gratis voor álle vrouwen. 

"Dat is om de financiële toegankelijkheid te vergroten", duidt Maggie De Block. "Die financiële drempel om anticonceptie te kopen blijkt er nog te zijn. Het remgeld  is er te veel aan, vooral voor jonge vrouwen." Tot nu toe werd anticonceptie volledig terugbetaald tot 21 jaar.

"Alles bij elkaar valt er voor de patiënt 65 miljoen euro van zijn uitgaven weg", zegt De Block. "Er is geld voor. We hebben een sluitende begroting."

Om die begroting sluitend te houden, heeft De Block een aantal besparingsmaatregelen voor de farmaceutische sector uitgewerkt. Het gaat vooral over besparingen op geneesmiddelen die al lang op de markt zijn en op biologische geneesmiddelen. Dat komt neer op een besparing van 161 miljoen euro op jaarbasis.

Enkele weken geleden had De Block het begrotingsvoorstel van artsen, ziekenfondsen en zorgstellingen nog verworpen omdat er volgens haar te weinig voor de patiënt in zat. Bij de ziekenfondsen heeft VRT NWS vernomen dat nu wel een aantal inititiatieven sneuvelen waarbij de patiënt wel degelijk baat heeft, zoals een betere terugbetaling van tandzorg voor een aantal patiënten en van hoorapparaten bij kinderen. In de begroting Van De Block is ook geen sprake meer van 101 miljoen euro voor nieuw beleid.

Gisteren raakte al bekend dat De Block de overgangsmaatregel voor de maximumfactuur met 1 jaar verlengt. Zo voorkomt ze dat de kosten voor zo'n 80.000 chronisch zieken oplopen.

De gewesten krijgen nu een jaar meer om een regeling uit te werken voor de  gezondheidsdomeinen die zijn overgeheveld door de zesde staatshervorming.

Herbekijk de commentaar van ontslagnemend federaal minister van Volksgezondheid De Block in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen