Royals op zondag: Kate Middleton redt de meubelen thuis en "Amazing Grace" doet traantje wegpinken 

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De hertogin van Cambridge moest deze week op het laatste nippertje een prijsuitreiking afzeggen. Ze was plots verhinderd vanwege "de kinderen". Koningin Mathilde ging de Bambi Award voor liefdadigheid in Duitsland ophalen. De Queen leek met alle perikelen rond zoon prins Andrew heel even haar huwelijksjubileum vergeten. En Monaco vierde de Dag van de Prins, terwijl de prins zelf zijn moeder Grace Kelly vierde met een speciaal verzoeknummer.

Oppas afgezegd? Huiswerkprobleem?

"Wat en met wie zou er iets aan de hand geweest zijn? Ach, zo heerlijk herkenbaar !" Het zijn enkele reacties die opdoken toen bekendraakte dat de hertogin van Cambridge Kate Middleton op het laatste nippertje een prijsuitreiking 's avonds aan zich liet voorbijgaan.

Echtgenoot prins William zakte alleen af naar de ceremonie van de Tusk Conservation Awards. Een woordvoerder van Kensington Palace liet weten dat Kate verhinderd was "vanwege de kinderen", maar dat het niets te maken had met "gezondheidsproblemen". Een theekransje met de genomineerden voor de Tusk Awards in het gezelschap van de hertogin in de namiddag op het paleis werd niet geschrapt. 

Prins William ging solo naar de prijsuitreiking. Kate bleef bij de kinderen.
AP

William is sinds 2005 beschermheer van de Tusk Trust, dat zich inzet voor natuurbehoud op het Afrikaanse continent. De prins bezocht vorig jaar nog projecten van Tusk in Namibië en Tanzania. Hij reikte donderdagavond drie prijzen uit en hield een korte toespraak.

Dat Kate niet in staat was de ceremonie bij te wonen vanwege de kinderen leidde uiteraard tot gissingen. Het koppel heeft drie kinderen, prins George (6), prinses Charlotte (4) en prins Louis (1,5 jaar). Welk brandje viel er te blussen? De babysit of nanny zegde af? Was er hulp nodig voor een schoolproject waarbij moeder dringend een handje moest toesteken? En kon Williams oom prins Andrew niet inspringen nu hij toch meer vrije tijd heeft (waarom leest u hier)? 

Of iemand die zich afvraagt waarom de prins eigenlijk niet hun kinderen uit de nood kon helpen. 

Mathilde pikt Bambi Award op

Koningin Mathilde heeft in Duitsland de Bambi Award voor liefdadigheid gekregen, omdat ze zich inzet voor gezondheidsthema's en de rechten van kinderen, en erin slaagt als rolmodel mensen te inspireren. De Bambi's bestaan sinds 1948 en worden gezien als de belangrijkste mediaprijzen in Duitsland. 

"Alle samenlevingen zouden er baat bij hebben als kinderen zich goed ontwikkelen", sprak Mathilde de aanwezigen in het Duits toe. In de zaal zaten onder anderen Hollywoodactrice Naomi Watts en de Iraakse mensenrechtenactiviste en gewezen IS-seksslavin Nadia Murad die de Bambi voor moed ontving.   

(lees voort onder de foto's)

AFP or licensors

Koningin Mathilde focuste deze week zich nog op kinderrechten door in het Europees Parlement in Brussel een bijeenkomst bij te wonen voor de 30e verjaardag van het Internationale Kinderrechten­verdrag. "In de afgelopen 30 jaar is er een aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de uitvoering van het Verdrag. (...) Tegelijkertijd mag niet uit het oog worden verloren dat elk jaar 12 miljoen meisjes uitgehuwelijkt worden tijdens hun kindertijd", vertelde Mathilde.

"En hoewel het basisonderwijs breed toegankelijk is, zijn er nog te veel meisjes in de armste landen die geen toegang hebben tot het secundair onderwijs, omdat hun familie er het nut niet van inziet, of omdat ze thuis nodig zijn. Er moeten nog steeds grote inspanningen worden geleverd om de doelstellingen te bereiken die de internationale gemeenschap in 1989 heeft vastgelegd."⁣

Koningin Mathilde vierde de kinderrechten met kinderen in het Europees Parlement.

Welke dag zijn we ook alweer?

20 november, een doordeweekse dag. Maar niet voor de Britse koningin Elizabeth. Nog geen halfuur nadat zoon prins Andrew een bericht de wereld had ingestuurd dat hij zijn publieke koninklijke taken neerlegt, tekende de Queen (93) alweer present met de glimlach. De pers noemde die glimlach best "dapper".

Duty first (plicht voor alles), niet waar, ondanks het seksschandaal waarin Andrew verwikkeld zit. Ze overhandigde leeftijdsgenoot, tv-maker en bioloog David Attenborough de Chatham House Prize voor de BBC-serie "Blue Planet II", die waarschuwt voor de gevaren van plastic in onze oceanen.

Elizabeth tekende ook het gastenboek waarbij gastheer Robin Niblett even te hulp schiet. De Queen lijkt de datum immers even kwijt. Wanneer Niblett haar eraan herinnert dat het 20 november is,  is ze er als de kippen bij: "Maar natuurlijk dat ik de datum ken!" Het is de huwelijksverjaardag van de Queen en prins Philip die elkaar 72 jaar geleden hun jawoord gaven voor het altaar van Westminster Abbey.

Bekijk hier de reactie van de Queen:

Nationale feestdag met "Amazing Grace"

Het mondaine ministaatje Monaco heeft zijn nationale feestdag achter de rug. De hele prinselijke familie - er is geen koning - verzamelt dan voor een misviering in de kathedraal en een militair defilé bij het paleis waarbij de Grimaldi's - groot en klein - zwaaien vanaf de balkons.

De Monegaskische tweeling, de kinderen van prins Albert en prinses Charlène, stalen de show. Prins Jacques was voor de eerste keer uitgedost in militair uniform met witte handschoentjes en prinses Gabriella droeg een felrode baret (een platte, ronde muts, red.). De zussen van Albert, de prinsessen Caroline en Stéphanie, vertoefden in het gezelschap van kinderen en kleinkinderen. 

Op het plein van het paleis speelt jaarlijks het orkest van de rijkswacht. Dit jaar had prins Albert een toch wel speciaal verzoekje. Op 12 november zou de Amerikaanse Grace Kelly of prinses Grace - zijn geliefde moeder - 90 jaar geworden zijn. Om haar te eren paste het orkest zijn repertoire aan en speelde "Amazing Grace". De orkestleden vormden op een gegeven ogenblik het monogram van prinses Grace (de initialen van haar naam verweven) wat Albert een traantje deed wegpinken. Hij had voor de gelegenheid ook een delegatie van de Amerikaanse luchtmacht uitgenodigd om zijn Amerikaanse afkomst nogmaals te benadrukken.

(lees voort onder de fotoreeks)

Familieportret, van links naar rechts boven: Alexandra van Hannover, Tatiana Santo Domingo, Andrea Casiraghi, prinses Caroline en zus Stéphanie,  Louis Ducruet met (sinds juli) kersvers echtgenote Marie Chevallier,  Pierre Casiraghi, Beatrice Borromeo. Van links naar rechts onder: India en Sasha Casiraghi, prins Albert, prinses Gabriella, erfprins Jacques en prinses Charlène.

Prinses Charlène en prins Albert.
AFP or licensors
De tweeling Gabriella en Jacques.
AFP or licensors
Marie Chevallier met Louis Ducruet, Beatrice Borromeo met Pierre Casiraghi en zijn halfzus Alexandra van Hannover.
AFP or licensors
Prinses Caroline.
2019 PLS Pool
Het orkest aan het paleis.
Axel BASTELLO Palais Princier
Vanop de balkons kijkt de prinselijke familie toe.
2019 Getty Images

Meest gelezen