Twee Belgische IS-weduwen die van Syrië naar Turkije zijn gevlucht, hebben zich aangegeven bij Turkse politie

De twee Belgische IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Aboualla die samen met hun zes kinderen uit een Koerdisch kamp in Syrië gevlucht zijn naar Turkije, zijn opgepakt door de Turkse politie. Dat is bevestigd aan onze redactie.

De twee Belgische IS-weduwen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Aboualla (26) die eergisteren met hun zes kinderen van Syrië naar Turkije zijn gevlucht, zijn in Turkije opgepakt door de politie.

De twee vrouwen zaten met hun kinderen in een Koerdisch kamp in Syrië. Ze hebben wellicht met de hulp van mensensmokkelaars de grens met Turkije overgestoken. 

De twee vrouwen stonden internationaal geseind, omdat ze in ons land veroordeeld zijn tot een celstraf van vijf jaar voor de deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Het Belgische federaal parket zal nu aan de Turkse autoriteiten vragen om hen uit te leveren.

"Wanneer de Turkse autoriteiten officieel bevestigen dat de vrouwen aangehouden zijn in Turkije, zullen wij de uitlevering aan ons land vragen", reageerde het parket woensdag op het nieuws van de ontsnapping van de twee IS-weduwen.

Bekijk hieronder de toelichting van Fatma Taspinar in "Het Journaal" en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Als de IS-weduwen uitgeleverd worden aan ons land, zullen ze meteen hun celstraf moeten uitzitten

Het was wachten tot de twee vrouwen zichzelf zouden gaan aangeven bij de Turkse politie. De twee IS-weduwen hopen op die manier terug in België te geraken.

"De twee vrouwen hebben de grens overgestoken in de nacht van dinsdag op woensdag. Ze hebben daarna hun locatie in een grote stad in het zuiden van Turkije doorgegeven aan de Turkse politie. De Turkse politie is ter plaatse gegaan en heeft de twee vrouwen en hun zes kinderen meegenomen", zegt Fatma Taspinar in "Het Journaal".

De Turkse autoriteiten kunnen nu beslissen om zelf een onderzoek te starten naar de twee vrouwen. "Misschien wil Turkije hen berechten. Tatiana Wielandt en Bouchra Aboualla  kunnen ook administratief worden uitgewezen, omdat ze illegaal in Turkije zijn. Dan kunnen ze op het vliegtuig naar België gezet worden."

"De meest plausibele optie is dat ons federaal parket de uitlevering van de twee vrouwen gaat vragen, omdat de twee vrouwen vorige maand nog veroordeeld zijn voor de deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Als ze uitgeleverd worden, zullen ze meteen aan hun celstraf van vijf jaar moeten beginnen", besluit Taspinar.

In maart vorig jaar sprak VRT-journalist Rudi Vranckx met Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal in het Koerdische kamp waar ze toen gevangen zaten. Bekijk de reportage hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Duitsland gaat IS-vrouw met haar kinderen uit Syrië terughalen

Duitsland gaat voor het eerst actief een IS-vrouw samen met haar kinderen uit Syrië terughalen. De vrouw zat samen met haar drie kinderen in het Koerdische kamp van Al Hol in het noorden van Syrië. Samen met een Amerikaanse hulporganisatie heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken onderhandeld om de vrouw naar Erbil in Irak te brengen.

Wellicht zal de vrouw in Erbil worden opgepakt. Het gaat om Duitse bekeerlinge uit de deelstaat Hessen die in 2016 met haar kinderen naar IS-gebied trok. Het is voor het eerst dat Duitsland zelf een volwassene terugbrengt. Eerder evacueerde Duitsland enkel kinderen uit Syrische kampen of nam het volwassenen met IS-banden op die door Turkije waren uitgewezen.

Meest gelezen