AFP or licensors

Opnieuw vijf doden in een week tijd door e-sigaretten in de VS

In de Verenigde Staten blijft het aantal overlijdens gelinkt aan vaping en e-sigaretten stijgen. De voorbije week stierven er vijf Amerikanen aan een mysterieuze aandoening aan de luchtwegen. De totale dodentol dit jaar ligt in de VS al op 47. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie kijkt nu naar de chemische stof 'vitamine E acetaat' als mogelijke boosdoener.

In de Verenigde Staten hebben ze een naam voor de mysterieuze longaandoening die veel mensen overhouden aan het gebruik van e-sigaretten: EVALI, of e-cigarette, or vaping, product use associated lung injury. In totaal zijn er nu al 2.290 patiënten waarbij de ziekte vastgesteld of vermoed wordt.

Nu er nog eens vijf doden geteld zijn, komt het totaal dit jaar op 47. De slachtoffers vielen in 25 verschillende Amerikaanse staten en zijn van alle leeftijden, al is twee derde van de zieken tussen de 18 en de 34 jaar oud.

THC

Onderzoekers zoeken naarstig naar de oorzaak van de aandoening. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC) denkt nu een mogelijke oorzaak gevonden te hebben. Bij onderzoek naar het longweefsel van 29 patiënten werd in alle gevallen de chemische stof 'vitamine E acetaat' aangetroffen. Die stof wordt toegevoegd aan sommige vape-producten.

Volgens het Amerikaanse gezondheidsagentschap wordt de chemische stof gebruikt om oliën met THC, de psychoactieve stof in cannabis, aan te lengen en te verdunnen. Zo hebben de verkopers meer product en kunnen ze dus meer geld verdienen. Het agentschap raadt af om THC-producten voor e-sigaretten te gebruiken en zeker om ze te kopen van informele bronnen, zoals vrienden of online verkopers.

Verboden

De verkoop van e-sigaretten en smaakstoffen en -oliën leidt tot grote controverse in de VS. Verschillende staten verbieden de producten en in San Francisco was er zelfs een referendum over de kwestie.

De Amerikaanse regering kondigde onlangs een plan aan om alle e-sigaretten met smaakstoffen uit de rekken te laten halen. De zoete smaken zouden miljoenen kinderen en jongeren met een nicotineverslaving hebben opgezadeld.

Meest gelezen