Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vroege winterfeesten of zelfgemaakte raketten lanceren? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Dag van de wetenschap

Zondag is het "Dag van de wetenschap", er staan niet minder dan 763 activiteiten op het programma. Kiezen is verliezen, maar we helpen u graag op weg met een mogelijk bezoek aan het anatomielab in Kortrijk, de 3D-ruimtereis die u in Ieper kunt maken, of de zelfgeknutselde raketten die u kunt lanceren bij het planetarium in Brussel. Er zijn ook twee wetenschapsfestivals in Gent en Brussel, volledig gratis.  

Bekijk hieronder de reportage van de vorige editie, die meer dan 42.000 nieuwsgierigen lokte:

Videospeler inladen...

Nieuwe expo in Maasmechelen...

Het vernieuwde cultureel centrum van Maasmechelen heropent zondag met een feest én een nieuwe - gratis - tentoonstelling: "De Domijnen presenteert". Het museum De Domijnen ligt net over de Nederlandse grens, in Sittard, en onderhoudt een goede band met Maasmechelen.

Dat resulteert in een fijne selectie van zo'n 80 werken van hedendaagse kunstenaars zoals Marlene Dumas, Wim Delvoye, Erwin Olaf, Jimmie Durham en vele anderen. Mocht u zondag niet in Maasmechelen geraken: de selectie blijft nog tot 10 januari toegankelijk, telkens van vrijdag tot zaterdag.

... en eentje in Gent!

De ondergrond fascineert, want welke schatten liggen daar niet allemaal verborgen? 

Het STAM in Gent bouwt er een hele expo rond die dit weekend opent: "Ondergronds in de stad". Het museum werkt ook samen met de gerenommeerde theatermakers van Studio Orka. Speciaal voor de expo vertellen Dominique Van Malder en co het verhaal van mol, worm, mier en rat. Nog tot september volgend jaar te zien in Gent.

Ook in La Boverie in Luik is een nieuwe tentoonstelling geopend: "Hyperrealism sculpture", met - zoals de titel doet vermoeden - hyperrealistische kunstwerken. Deze beelden van Duane Hanson en Berlinde De Bruyckere lijken op elk moment te kunnen opstaan en wegwandelen. Een fascinerende ervaring. 

10 jaar Magritte in Brussel!

Nog meer museumnieuws, want het Magrittemuseum in het centrum van Brussel bestaat (al) 10 jaar, en dat wordt dit weekend gevierd.

Sinds 2009 ontving het museum al zo'n 3,2 miljoen bezoekers, en dat kunnen er dit weekend nog wat meer worden, want het museum is zondag gratis open. Opgelet: voor de tijdelijke expo "Dali & Magritte" moet u wel betalen.

Winter is coming

Het lijkt nog wat vroeg, maar op verschillende plekken in Vlaanderen staat de winter (en kerstmis) al voor de deur. In Hasselt opent "Winterland", terwijl Brugge opteert voor de naam "Wintergloed". Daar wandelt u nog tot 5 januari langs een lichtparcours de stad binnen.  

In Zoutleeuw kunt u zaterdagavond dan weer gratis naar "Putteke winter", een vurige avondwandeling door het natuurgebied De Vinne. Om 20.30 uur staat ook een concert van Buurman op het progamma. In De Ster in Sint-Niklaas moet u zaterdagavond voor (min of meer) hetzelfde evenement betalen.

Boeken vol schoonheid en troost

De voorleesweek loopt nog tot het einde van dit weekend, zou het toeval zijn dat net nu de Gentse bibliotheek De Krook het festival "Daarom lees ik" organiseert? 

Het festival belooft zaterdag vanaf 10 uur antwoorden te bieden op de vragen: vinden we troost in schoonheid? En kan een boek troost bieden? Auteur Christophe Vekeman is gastheer, terwijl illustratoren zoals Carll Cneut live zullen tekenen. "Boekencoaches" geven persoonlijke boekentips, op maat van u en uw kinderen. Veel leesplezier!

Bekijk hieronder het koninklijk voorleesmoment van afgelopen week:

Videospeler inladen...

Meest gelezen