Videospeler inladen...

Avondklok ingesteld na protesten in Colombia, drie doden bij explosie

In Colombia zijn drie doden gevallen bij een explosie in een politiekantoor. Dat gebeurde tijdens protesten tegen de regering, die op donderdag begonnen. De burgemeester van de hoofdstad Bogota heeft ook een avondklok ingeroepen voor de hoofdstad. President Ivan Duque roept op tot een "nationale dialoog" om de rust in het land terug te brengen.

De avondklok werd al meteen geschonden door duizenden woedende manifestanten, die op vrijdagavond verzamelden voor de riante woning van president Ivan Duque. Ze trommelden op potten en pannen, als symbolisch protest.

De politie gebruikte traangas om de betoging uit elkaar te drijven. Gisterennacht kwamen ook drie agenten om na een explosie in een politiekantoor in de stad Santander de Quilichao. Zeven mensen geraakten daarbij gewond, waarvan twee ernstig. Het is nog niet duidelijk of de explosie verbonden is met de protesten.

Een betoger in Bogota, 22 november 2019.
AFP or licensors

Waarom is er protest in Colombia?

De burgers zijn ontevreden over corruptie, en mogelijke hervormingen van onder meer het minimumloon, pensioenen en belastingen. Er is ook woede omdat de regering er volgens de betogers niet in geslaagd is om een vredesakkoord na te leven met de rebellengroep FARC (Revolutionaire Gewapende Macht van Colombia). Dat akkoord werd gesloten in 2016 en maakte een einde aan vijftig jaar burgeroorlog in het land.

De betogingen zijn gestart op donderdag. Toen kwamen over heel Colombia meer dan 200.000 mensen op straat. President Duque riep gisteren in een televisietoespraak op tot een "nationale dialoog, die de sociale agenda zal versterken zowel op middellange als lange termijn, en de sociale kloof zal dichten."

Betogers in Bogota, 22 november 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In verschillende landen in Zuid-Amerika is er de laatste weken hevig protest tegen regeringsleiders, onder meer in Chili en in Bolivië. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen