Videospeler inladen...

Sacha "Borat" Baron Cohen: "Face­book zou zelfs anti­semitische advertenties van Hitler hebben toegestaan"

De komiek Sacha Baron Cohen heeft op een conferentie in New York tegen antisemitisme bijzonder hard uitgehaald naar sociale media, en de rol die ze volgens hem spelen om leugens en haat te verspreiden. Baron Cohen, u misschien beter bekend als een van zijn personages Borat, Brüno of "The Dictator", noemde onder andere Facebook, Twitter en Google samen "de grootste propagandamachine uit de geschiedenis".

In een speech op een conferentie van een organisatie tegen antisemitisme, maande Baron Cohen aan dat het "tijd is om na te denken over hoe sociale media haat, samenzweringen en leugens verspreiden". 

"Leugens verspreiden sneller dan de waarheid", ging hij verder, "en sociale media versnellen dit proces alleen maar."

De komiek was ook bijzonder scherp voor Facebook. "Als je hen betaalt, zal Facebook alle advertenties verspreiden die je maar wil, zelfs als ze leugens bevatten. 

In die perverse logica, als Facebook zou hebben bestaan in de jaren 1930, zou het Hitler hebben toegestaan om advertenties van 30 seconden te verspreiden over zijn "oplossing" voor het "Joodse probleem".

Het einde van politieke advertenties in zicht?

Facebook heeft gereageerd dat de komiek het beleid van het bedrijf verdraait. 

"Niemand mag op ons platform reclame maken voor haat, geweld of massamoord", klinkt het. 

Er is een toenemende druk op Facebook om  politieke advertenties aan banden te leggen.  Het techbedrijf verhoogde al de transparantie van politieke advertenties, de auteur is nu duidelijker zichtbaar. 

Maar CEO Mark Zuckerberg houdt voet bij stuk om de inhoud niet te filteren, en zegt dat Facebook een forum moet blijven voor vrije meningsuiting.

Nonsens, vindt Baron Cohen. Volgens de komiek is "iedereen het erover eens dat we aan racisten en pedofielen geen vrij platform moeten geven om hun ideeën te verspreiden en hun slachtoffers te raken".

Iedereen is het erover eens dat we racisten en pedofielen geen vrij platform moeten geven

Sacha Baron Cohen

Sinds gisteren zijn er op Twitter geen politieke advertenties meer te zien, dat maakte het bedrijf eind oktober bekend. Deze week kondigde ook Google aan dat het adverteerders niet langer zou toestaan om zulke advertenties te richten op mensen aan de hand van hun politieke voorkeur.

Bekijk hieronder de speech van Sacha Baron Cohen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen