Videospeler inladen...

Op bijna drie kwart van de muziekevenementen staat de muziek te luid: "Verplicht oordopjes"

Bijna drie kwart van de muziekevenementen houdt zich niet aan de geluidsnormen. Dat schrijft De Zondag, op basis van een steekproef in Oost-Vlaanderen bij tientallen fuiven door de Universiteit Gent en de Christelijke Mutualiteit. De overgrote meerderheid van de organisatoren zegt dat ze onvoldoende informatie kregen rond geluidsnormen. Volgens professor Bart Vinck -die het onderzoek voerde- moeten de organisatoren beter begeleid worden, en worden oordopjes beter verplicht.

De Universiteit Gent en de Christelijke Mutualiteit onderzochten dit jaar de geluidsnormen op bijna 40 verschillende muziekevenementen. Evenementen waar jongeren maandelijks of soms wekelijks naar toe gaan, denk aan fuiven of kleine festivalletjes. Verschillende personen kregen speciale meters mee, en de metingen duurden de hele nacht. Op zulke evenementen mag het geluidsniveau in principe nooit boven de 95 decibel pieken (tenzij een uitzonderlijke verhoging tot 100 decibel), maar dat gebeurde meer wél dan niet. "Uit de steekproeven blijkt dat de geluidsniveau's zeer hoog zijn", zegt professor Bart Vinck, die het onderzoek heeft gevoerd. "En ze nemen met de nacht alleen maar toe. Ik vermoed dat ook de dj's minder goed beginnen te horen, waardoor ze de muziek zelf luider draaien."

Ik vermoed dat de dj's zélf minder goed beginnen te horen, waardoor ze de muziek luider draaien

Bart Vinck, Professor UGent

Te weinig informatie

De organisatoren van de evenementen geven zelf aan dat ze naar hun mening te weinig geïnformeerd worden over de geluidsnormen en hoe daarmee om te gaan. "Ze zijn zeker bereid om de wet toe te passen, maar slechts 4 procent zegt dat ze voldoende geïnformeerd zijn", zegt Bart Vinck. "De overgrote meerderheid zegt dat ze geen of zo goed als geen informatie kregen om te weten op welke manier dat ze veilig mensen aan geluid moeten blootstellen." De professor pleit dan ook voor een betere begeleiding van de organisatoren. "Heel wat steden en gemeenten hebben op dit moment nog geen punt waar organisatoren terechtkunnen voor informatie of waar ze apparatuur kunnen ontlenen waarmee ze kunnen controleren of het niet te luid gaat", zegt Vinck. 

Oordopjes voor iedereen

Maar ook de bezoekers zélf moeten zich beter beschermen, vindt de professor. "Het is schokkend om te zien dat meer dan 90 procent aangeeft dat ze geen gehoorbescherming dragen. Ze zijn wel bezorgd om hun gehoor, maar dragen het niet omdat goede bescherming te duur is, en omdat het gewoon niet hip is", zegt Vinck. 

Als werknemers vanaf 85 decibel gehoorbescherming moeten dragen, waarom dan niet de 100.000 mensen die op de grasweide staan?

Bart Vinck, Professor UGent

Oordopjes zouden beter verplicht worden, vindt hij. "Als op elk festival het verplicht is voor alle werknemers vanaf 85 decibel om gehoorbescherming te dragen, waarom dan niet voor de 100.000 mensen die op de grasweide staan? Waarom mogen zij slechthorend worden, en werknemers op hetzelfde grasplein niet?", aldus de professor. Maar is het niet gek om met z'n allen oordopjes te dragen, kunnen we de muziek niet gewoon stiller zetten? "We mogen niet vergeten dat als je met 100.000 mensen op een grasplein staat, het geluidsniveau verhoogd moet worden om de muziek hoorbaar te maken voor iedereen, waardoor het per definitie onveilig wordt", zegt Vinck.

Herbekijk de reportage uit "Het Journaal": (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Chirojeugd Vlaanderen: "Vereenvoudig de regels"

Een fuif organiseren is niet zo simpel, zegt Chirojeugd Vlaanderen in een reactie op het nieuwe onderzoek. Dat onderzoek gebeurde voornamelijk bij kleinere evenementen, zoals chirofuiven. "Er zijn echt heel veel regels", zegt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen met de glimlach. "Als fuiforganisator moet je met veel dingen rekening houden. Niet alleen met de geluidsnormen, maar ook security, afspraken rond alcohol- en drugspreventie, brandveiligheid, enzoverder. Allerlei zaken komen erbij, en dat maakt de organisatie van een fuif erg moeilijk", zegt De Ceulaer.

"Het is een zaak om jongeren voldoende te informeren, door lokaal goede aanspreekpunten te voorzien. Er zijn zeker al gemeenten die daar veel in investeren, maar er zijn er ook die dat weinig doen, dus een uitbreiding is zeker mogelijk. En daarnaast moeten we ook eens samenzitten met de fuiforganisatoren en koepels, om te bekijken hoe we de regels eenvoudiger kunnen maken", aldus ChiroJeugd Vlaanderen.

Een algemene verplichting op oordoppen, daar is Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) ook niet voor te vinden. Wel wil ze onderzoeken hoe het gehoor van minderjarigen beter beschermd kan worden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen