Videospeler inladen...

Sneer van CD&V naar Open VLD in "De zevende dag": "We zijn nog altijd coalitiepartners"

De debatten in het federaal parlement over ethisch gevoelige kwesties zoals abortus en euthanasie zorgen voor spanningen tussen CD&V en Open VLD, twee regeringspartijen. Regeringspartner CD&V is niet te spreken over de aanpak van de Vlaamse liberalen. "We zijn nog altijd coalitiepartners", sneerde Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) naar Open VLD-parlementslid Katja Gabriëls.

Open VLD steunt het voorstel om abortus tot 18 weken zwangerschap mogelijk te maken, net als het plan om euthanasie toe te laten bij mensen met dementie. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) verweet in "De zevende dag" zijn coalitiepartner Open VLD geen rekening te houden met de gevoeligheid van die thema's voor zijn partij. 

"Wat me stoort, een jaar geleden hebben we binnen de schoot van de regering een evenwichtig compromis bereikt met betrekking over abortus", begon Verherstraeten. "De inkt van dat compromis is nog niet droog en men komt al met nieuwe voorstellen."

"We zijn nog steeds coalitiepartners", ging Verherstraeten verder. "U praat met PS, PVDA, Ecolo, maar niet met de christendemocraten."

(lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...

"Er worden verschillende wetsvoorstellen neergelegd, wij bekijken elk voorstel", verdedigde Katja Gabriëls (Open VLD) haar partij. "We hebben op dit moment geen regering meer, laat de parlementaire democratie toch een beetje spelen."

We hebben geen regering meer
Katja Gabriëls (Open VLD)

"We hebben wél een regering", reageerde Verherstraeten snel. "Weliswaar een regering in lopende zaken, maar er is een regeerakkoord. Is een regeerakkoord om te lachen misschien?"

We hebben wél een regering. Een in lopende zaken ja, maar er is een regeerakkoord.
Servais Verherstraeten (CD&V)

"In lopende zaken is er an sich meer parlementaire vrijheid en daar is niks verkeerd mee: een parlementaire meerderheid beslist. Maar je moet in lopende zaken toch wel behoedzaam zijn. Men kan niet zeggen: we doen hier rustig door in zeer gevoelige thema's, waarvan men weet dat ze gevoelig liggen."

Bekijk hieronder het volledige debat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen