2019 Associated Press All rights reserved

Klimaatprotest tijdens rugbymatch: honderden studenten van Yale en Harvard lopen het veld op 

Honderden studenten van Harvard en Yale zijn tijdens de jaarlijkse rugbymatch tussen de twee universiteiten het veld opgelopen. Dat deden ze om te protesteren tegen de investeringen die Harvard en Yale doen in fossiele brandstoffen. "Het is onverantwoord dat Yale en Harvard zeggen dat ze kennis promoten, en tegelijkertijd bedrijven steunen die mensen misleiden", klinkt het bij de manifestanten.

Tijdens de rust van de jaarlijkse derby tussen Yale en Harvard liepen ineens tientallen klimaatbetogers het veld op. Al gauw voegden ook supporters en spelers van beide ploegen zich bij de meute. Het doel? Aandacht vragen voor het beleid van de universiteiten Yale en Harvard, die investeren in bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen.

Al in 2012 begonnen studentenverenigingen aan de twee prestigieuze universiteiten te lobbyen om de banden met die bedrijven te verbreken, maar zonder resultaat. Volgens het bestuur van Harvard en Yale kunnen ze meer invloed uitoefenen op klimaatmaatregelen als ze aandeelhouders zijn.

Dat vinden de studenten dan weer onzin. "De universiteiten kunnen niet zeggen dat ze echt kennis promoten als ze tegelijkertijd bedrijven promoten die mensen misleiden, academici in discrediet brengen, en de waarheid ontkennen", klinkt het.

De universiteiten maken zich sterk dat ze wel degelijk een voortrekkersrol spelen om de klimaatverandering tegen te gaan, via onderzoek en onderwijs.

Meest gelezen