Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote bij hun arrestatie

Oprichter van FAST over arrestatie crimineel duo Lacote-Van Acker: "Geduldig zijn is onze redding geweest"

Enkele dagen geleden werd het moordenaarskoppel Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote opgepakt in Ivoorkust. De kroon op het werk van het Belgische FAST-team, dat de twee al jarenlang in het vizier had. "Geduldig zijn is onze redding geweest", zegt Martin Van Steenbrugge, die FAST twintig jaar geleden oprichtte.

Afgelopen week werd het moordenaarskoppel Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote opgepakt in Abidjan, de grootste stad in het Afrikaanse land Ivoorkust. Het koppel was al meer dan 20 jaar op de vlucht. In 1996 hadden Van Acker, afkomstig uit Sint-Niklaas, en haar vriend Lacote, een notoir oplichter, een Britse zakenman vermoord in De Haan.

De twee zaten even vast voor de feiten, maar werden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen. Ze vluchtten naar Zuid-Afrika waar ze een luxueus leventje leidden, gefinancierd door de oplichtersactiviteiten van Lacote. In 2011 werden de twee veroordeeld tot levenslang. Sindsdien stonden ze op de Belgische mostwanted-lijst van het FAST-team van de federale politie.

Vorige maand nog verscheen Van Acker op een mostwanted-lijst van Europol met vooral vrouwelijke criminelen die voortvluchtig waren. Enkele dagen geleden kon het koppel dan worden opgepakt in Ivoorkust.

"Geduldig zijn, dat is onze redding geweest"

Lacote en Van Acker werden opgepakt door leden van het Belgische FAST, voluit het Fugitive Active Search Team. "Wij sporen voortvluchtige veroordeelden op die een gevangenisstraf van meer dan 5 jaar moeten uitzitten", zegt Martin Van Steenbrugge in "De zevende dag." Hij richtte FAST bijna 20 jaar geleden op. "Zulke straffen krijg je niet voor kruimeldiefstallen."

We moesten heel geduldig zijn, we wilden niet dat ze een signaal kregen dat wij hen in het vizier hadden.

Martin Van Steenbrugge

Het dossier van Lacote en Van Acker lag al jaren op hun bureau, "we stonden ermee op en we gingen ermee slapen", zegt Van Steenbrugge. "Het is een heel beklijvende zaak, je kan er een film over schrijven. Lacote als een van de zwaarste oplichters wereldwijd, zijn speciale ontsnapping uit een zwaarbewaakte gevangenis in Johannesburg in Zuid-Afrika, met"de hulp van Van Acker."

FAST wist al jaren dat het moordenaarskoppel zich in Ivoorkust bevond. "Maar het was niet makkelijk om actie te ondernemen. Ivoorkust is een land dat je weinig kent. Er bestaan ook weinig verdragen voor uitlevering mee. We moesten heel geduldig zijn, we wilden ook niet dat ze een signaal zouden krijgen dat wij hen in het vizier hadden. Dat was onze grootste vrees. Maar geduldig zijn, dat is onze redding geweest."

"Risico's nemen om vooruitgang te boeken"

Dat Van Acker enkele weken geleden op de Europese mostwanted-lijst met vrouwelijke criminelen verscheen, was een risico. "We vreesden een beetje voor overkill, dat de pers op het verhaal zou springen en hun locatie in Abidjan zou achterhalen. Wij wisten al waar ze waren, maar de pers mocht dat niet weten. Het was een risico, maar soms moet je risico's nemen om vooruitgang te boeken."

Op dit moment is nog niet duidelijk of en wanneer Lacote en Van Acker uitgeleverd zullen worden aan ons land. "Morgen of dinsdag verschijnen ze voor de rechter in Abidjan, het hangt van zijn oordeel af of ze aangehouden blijven met het oog op een uitlevering, of dat er een andere beslissing genomen wordt."

"FAST was 20 jaar geleden een beetje rock-'n-roll"

Van Steenbrugge richtte het Fugitive Active Search Team eind 1999 op. "Er waren toen duizenden voortvluchtige criminelen met een gevangenisstraf van meer dan 5 jaar. Als we iemand oppakken, moet die meteen naar de gevangenis, dat geeft voldoening. Niet alleen voor de speurders, maar ook voor de slachtoffers of de nabestaanden. Als daders op de Belgische of Europese mostwanted-lijst terechtkomen, dat is een teken dat de daders niet vergeten worden, dat er actief gezocht wordt. FAST vergeet nooit."

"Twintig jaar geleden begonnen we met twee mensen, het was een beetje rock-'n-roll in het begin", blikt Van Steenbrugge terug. "Schaarste leidt tot creativiteit, alles is dan geëvolueerd. Er is intussen een Europees netwerk, elk land in de Europese Unie heeft nu een FAST-team. Er is een Belgische mostwanted-lijst, er is een Europese mostwanted-lijst. En er is nu ook de speciale wet op de politietechnieken, waardoor wij nu over dezelfde mogelijkheden beschikken om veroordeelden op te sporen, die tot dan enkel voor verdachten van toepassing was."

"Opluchting"

Van Steenbrugge merkt bij veroordeelden die opgepakt worden, geregeld ook opluchting, "omdat er een einde komt aan het vluchten." Hij meent aan de gelaatsuitdrukking van Van Acker bij haar arrestatie ook te zien dat ze van een last bevrijd is. "Misschien is ze gelukkig dat ze nu met een andere lei kan starten."

Bekijk hier het volledige gesprek met Martin Van Steenbrugge:

Videospeler inladen...

Meest gelezen