Videospeler inladen...

Miljardair Bloomberg kandidaat-president in de VS, correspondent Björn Soenens: "Vooral slecht nieuws voor Joe Biden"

De 77-jarige miljardair Michael Bloomberg doet een gooi naar het presidentschap in de VS. De ex-burgemeester van New York is zo de 18e kandidaat bij de Democraten. Volgens onze VS-correspondent Björn Soenens maakt hij weinig kans.

Een verrassing is zijn kandidatuur niet. Bloomberg had vorige week bij de federale verkiezingscommissie de documenten ingediend die vereist zijn voor een kandidatuur bij de komende presidentsverkiezingen. De bijna 78-jarige Bloomberg noemde de Republikeinse president Donald Trump "een existentiële bedreiging voor de VS en haar waarden".

"Ik doe een gooi naar het presidentschap om Trump te verslaan en de Verenigde Staten opnieuw op te bouwen", legt Bloomberg uit. "We kunnen ons geen vier extra jaren van Trumps roekeloze en onethische acties veroorloven. Als hij nog een termijn binnenhaalt, kunnen we misschien niet meer herstellen van de schade."

Volgens onze VS-correspondent Björn Soenens is de kandidatuur van Bloomberg vooral slecht nieuws voor die andere centrumkandidaat Joe Biden, vice-president onder Barack Obama. "Velen denken dat Biden niet sterk genoeg staat en er is de angst voor de linkse krachten van Bernie Sanders en Elizabeth Warren."

"Zij zouden te veel aantrekkingskracht krijgen en dan dreigen de centrumkiezers aan de kant te worden geschoven. Vandaar dat Bloomberg toch nog in de race stapt, maar ik denk niet dat hij veel kans maakt."

Burgemeester

Bloomberg was van 2002 tot 2013 burgemeester van New York. "Echt populair is hij nooit geweest, maar in New York was hij wel graag gezien, al is de ongelijkheid onder zijn bewind wel fors toegenomen. New York werd een stad van aanzien en veel rijke mensen", legt Soenens uit.

Aan geld geen gebrek. Bloomberg is een miljardair. Hij zal naar eigen zeggen geen geld aannemen van donoren en zelf zijn campagne financieren. Zo gaat hij onder meer 20 miljoen dollar van zijn eigen geld investeren in tv-advertenties.

Meest gelezen