Videospeler inladen...

Noodweer treft ook Italië opnieuw: viaduct stort in, lawines en over­stromingen leggen het land lam

Italië wordt getroffen door noodweer. Op verschillende plaatsen in het land zijn er overstromingen, in het noorden zijn wegen geblokkeerd door lawines. Op de snelweg A6 is tussen Turijn en Savona een viaduct ingestort. In Venetië, dat al weken geteisterd wordt door overstromingen, is het water weer gestegen. 

In het noorden van Italië, in de regio Piemonte, zijn ten zuiden van Turijn 200 mensen geëvacueerd. De rivier Po is daar uit zijn oevers getreden en er zijn zware overstromingen. Zo'n 600 mensen zitten vast in hun huizen. Een 52-jarige vrouw, die zich nog probeerde vast te grijpen aan een auto, werd samen met het voertuig meegesleurd door het water. De vrouw is nog steeds vermist.

In de regio Ligurië is een deel van een viaduct door een aardverschuiving weggeslagen. Het is nog niet duidelijk of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Ligurië is ook de regio waar vorig jaar een brug instortte. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven.

Verder naar het noorden, in de Aosta-vallei, tegen de Zwitserse grens zijn 500 mensen geëvacueerd. Door een lawine zijn duizenden mensen geïsoleerd omdat sommige wegen geblokkeerd zijn. Het risico op lawines is ook nog niet geweken.

Ook Rome en Venetië getroffen

In Rome zijn er ook zware overstromingen. De brandweer en civiele bescherming zijn uitgerukt om te helpen. 

Tot slot is in Venetië, dat al twee weken onder water staat, het waterpeil weer gestegen.

(lees verder onder de foto)

Acqua alta in Venetië, 24 november 2019.
AFP or licensors

Vorige week werd in Venetië het hoogste waterpeil ooit gemeten. Het water stond op 12 november op 187 cm boven de zeespiegel. Daarna zakte het weer, maar nu is er opnieuw "acqua alta", hoog water, tot 130 cm boven de zeespiegel, wat wel nog lager is dan de verwachte 140 cm.

Videospeler inladen...

Meest gelezen