AFP or licensors

Noodweer in het zuidoosten van Frankrijk: dodental opgelopen tot 4

Het noodweer dat het zuiden van Frankrijk teistert, heeft al aan vier mensen het leven gekost. Er is ook nog altijd een vermiste. Door storm en extreme regen traden in Var en in Alpes-Maritimes rivieren uit hun oevers en werden dorpen en steden compleet van de buitenwereld afgesneden.  

Het zuidoosten van Frankrijk kreeg de voorbije dagen een uitzonderlijke hoeveelheid neerslag te verwerken. Vooral de departementen Var en Alpes-Maritimes zijn zwaar getroffen, daar werd voor het eerst code rood uitgeroepen voor overstromingen. Volgens weerdienst MétéoFrance is in bepaalde gebieden in Var in 24 tot 48 uur tijd evenveel regen gevallen is als normaal in 2 tot 3 maanden tijd.

Tal van rivieren en waterlopen traden buiten hun oevers, auto's werden meegesleurd door het water en verschillende dorpen en steden raakten van de buitenwereld afgesloten. In Roquebrune-sur-Argens, bijvoorbeeld, steeg het peil van de rivier Argens met 7,12 meter, een record.

(tekst gaat voort onder de foto)

De rivier Loup trad buiten zijn oevers in het dorpje Pont-du-Loup (Alpes-Maritimes).
AFP or licensors

"De intensiteit van de neerslag was historisch, de schade is enorm", zegt Jean-Lic Videlaine, prefect van het departement Var. Dat bevestigt ook correspondent Frank Renout. "Wat we nu weten is dat vannacht 4.000 huizen zonder stroom zaten en dat honderden mensen vaak met helikopters uit hun huizen werden geëvacueerd."

De hulpdiensten hadden om 8 uur vanmorgen al meer dan 2.100 interventies uitgevoerd sinds het noodweer losbarstte. Er waren op dat moment ook 165 reddingsacties per helikopter uitgevoerd.

Er vielen al vier dodelijke slachtoffers. Eén iemand werd dood teruggevonden nadat hij van een reddingsboot was gevallen in de buurt van Muy, tussen Nice en Marseille. In Cabasse werd iemand dood teruggevonden in een auto en in Tanneron werden twee mensen dood teruggevonden.  

"Water trekt zich terug, maar situatie is verre van normaal"

In de Var en Alpes-Maritimes is code rood voor regen en overstromingen intussen ingetrokken, nu is code oranje van kracht. In Alpes-Maritimes geldt bovendien nu ook code oranje voor lawines.

"Het water trekt zich overal terug, maar de situatie is verre van normaal", zegt Var-prefect Videlaine. "De schade is hoe dan ook aanzienlijk." Ook in de naburige departementen Gard en Bouches-du-Rhône geldt code oranje voor overstromingen, net als in het meer centraal gelegen departement Puy-de Dôme.

Opmerkelijk: in een maand tijd is het zuidoosten van Frankrijk al drie keer getroffen door noodweer met enorme regenval. "We hebben zelfs een kleine aardbeving gehad", zegt Renout.

Bekijk de Journaalreportage van gisteravond over het noodweer in Frankrijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen