Videospeler inladen...

Paus roept in Japan op tot een wereld zonder kernwapens: "Atoombommen zijn niet het antwoord op onze problemen"

Paus Franciscus heeft in Nagasaki opgeroepen om een einde te maken aan kernwapens. In die Japanse stad vond er tijdens de Tweede Wereldoorlog een aanval met een atoombom plaats, met tienduizenden slachtoffers. "Het bezit van kernwapens is onverdedigbaar en pervers", zei hij in zijn betoog.

De 82-jarige paus, die zaterdag begon aan een vierdaagse rondreis in Japan, gaf in het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki een speech over kernwapens. "De mens heeft een diep verlangen naar veiligheid, vrede en stabiliteit. Atoombommen en andere massavernietigingswapens zijn niet het antwoord op dat verlangen. Sterker nog, ze belemmeren het juist", aldus paus Franciscus.

"Het bezit van kernwapens is pervers en onverdedigbaar", klonk het duidelijk. "Kernwapens zijn niet geschikt om de hedendaagse veiligheidsproblemen op te lossen." Het is volgens de paus beschamend dat er "miljoenen worden verspild aan het maken, verbeteren en onderhouden van steeds meer vernietigende wapens, terwijl er miljoenen kinderen en gezinnen in onmenselijke condities leven".

(tekst gaat voort onder de beelden)

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Nagasaki en Hiroshima

De paus hield zijn toespraak in Nagasaki, waar de Verenigde Staten op 9 augustus 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, een atoombom lieten vallen. Bij die aanval kwamen 74.000 mensen om het leven. Drie dagen eerder was een atoombom gedropt boven de stad Hiroshima, daar stierven 140.000 mensen. Ook die stad zal paus Franciscus nog bezoeken, na zijn vertrek uit Nagasaki.

"Ik bid voor de overlevenden van atoombommen die nog steeds lijden door de wonden van de tragedie die in de geschiedenis van de mensheid is achtergelaten", verklaarde de paus zaterdag nog tijdens een vergadering met de bisschoppen in de ambassade van het Vaticaan in Tokio.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (tekst gaat voort onder de beelden)

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Tsunami

Maandag zal Franciscus met keizer Naruhito en eerste minister Shinzo Abe spreken in Tokio. Nog op de agenda staat een ontmoeting met slachtoffers van de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp van 2011 in het noordoosten van Japan.

Meest gelezen