Het nieuwe museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa
AFP or licensors

President Tshisekedi: "Kunstschatten in AfricaMuseum in Tervuren op termijn terug naar Congo"

De Congolese kunstschatten die nu in het AfricaMuseum in Tervuren staan, moeten op termijn terug naar Congo. Dat heeft de Congolese president Félix Tshisekedi gezegd bij de officiële opening van het museum voor nationaal erfgoed in de hoofdstad Kinshasa. Al moet dat volgens hem geleidelijk aan gebeuren, de kunstschatten moeten op een goede manier bewaard kunnen worden.

Zaterdag is in de Congolese hoofdstad Kinshasa een nieuw museum voor nationaal erfgoed geopend. De bouw nam drie jaar in beslag en werd in juni afgerond. Het gloednieuwe museum komt in de plaats van enkele oude culturele gebouwen, waar de omstandigheden om objecten te bewaren niet gunstig waren. Momenteel zijn er in het nieuwe museum een vierhonderdtal objecten uit alle delen van het land te zien, zij schetsen een beeld over het leven, de kunst en de cultuur in Congo.

Mettertijd wil het museum zijn collectie uitbreiden met voorwerpen die in de koloniale periode naar Europa meegenomen zijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar ons land, en dan specifiek naar het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, kortweg het AfricaMuseum. Daar worden duizenden kunstvoorwerpen uit de Belgische koloniale periode bewaard.

Tussen 1908 en 1960 was Congo een Belgische kolonie, voor die tijd was het privébezit van de Belgische koning Leopold II. In die periode zijn heel wat voorwerpen uit Congo meegenomen naar ons land.

(tekst gaat voort onder de foto's)

Het nieuwe museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa
AFP or licensors
Het nieuwe museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa
AFP or licensors
Het nieuwe museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa
AFP or licensors

Tshisekedi: "Kunst moet terugkeren, maar dat moet geleidelijk aan"

Bij de officiële opening van het museum voor nationaal erfgoed gisteren zei president Félix Tshisekedi dat de kunstschatten die nu in het AfricaMuseum te zien zijn, op termijn terug moeten naar Congo. Maar hij wil niet overhaast te werk gaan, hij beseft dat de kunstwerken goed bewaard moeten kunnen worden.

"Het is één ding om de voorwerpen terug te vragen, het is een ander om ze goed te bewaren. Het idee is er dus wel, maar het moet geleidelijk aan gebeuren. Het is Congolees erfgoed, dus op een dag moet dat terugkomen, maar dat moet georganiseerd gebeuren", aldus Tshisekedi.

Discussie over teruggave van kunstobjecten

Het AfricaMuseum in Tervuren ging eind vorig jaar na een grondige verbouwing opnieuw open. In de aanloop naar die opening vroegen experts de teruggave van kunstvoorwerpen aan Congo. Volgens hen zouden er zich 120.000 stukken van Afrikaanse origine in het AfricaMuseum bevinden.

Directeur Guido Gryseels zei toen dat hij ervoor openstaat om rond de tafel te gaan zitten en stukken terug te geven als zich een legitieme eigenaar aanbiedt. Voor hem was en is dat het nieuwe museum voor nationaal erfgoed in Congo, dat op dat moment nog niet geopend was. "Dat is onze gesprekspartner, we hebben daar al contacten gelegd", zei Gryseels toen.

De vroegere Congolese president Joseph Kabila had ook al gezegd dat kunstobjecten uit het AfricaMuseum moeten terugkeren naar Congo, maar er is tot nu toe geen officieel verzoek voor ingediend.

Meest gelezen