Videospeler inladen...

Na maandenlange protesten in Hongkong: oppositiepartijen boeken monsterscore bij lokale verkiezingen

In Hongkong hebben de pro-democratische partijen, zeg maar de oppositie, een verpletterende overwinning geboekt bij de lokale verkiezingen. Er ging ook een recordaantal kiezers stemmen, meer dan 70 procent. De verkiezingen worden gezien als een graadmeter voor steun aan de protestbeweging, die al bijna een halfjaar Hongkong in haar greep houdt. Het lokale bestuursniveau heeft weinig macht in Hongkong, dus de verkiezing is vooral symbolisch.

De inwoners van Hongkong kozen vandaag wie er voor de komende 4 jaar in de districtsraden zal zetelen. Dat lokale adviesorgaan heeft weinig macht, dus de verkiezingen hebben vooral symbolische waarde. De oppositie hoopte dat het volk zich zou uitspreken tegen de pro-Chinese kandidaten en dat is ook massaal gebeurd.

De democratische oppositie haalt zo'n 390 van de 452 zetels binnen, de pro-Pekingpartijen moeten het stellen met een 60-tal zetels. "Dit is een onverwacht grote overwinning", zegt correspondent Leen Vervaeke vanuit Hongkong. "De electorale verschuiving is zo groot, dat die niet genegeerd kan worden. Hier moet reactie op komen van de Hongkongse regering."

Regeringsleider Carrie Lam ging vanmorgen uiteraard ook stemmen. Ze zei dat het moeilijk was om de verkiezingen te organiseren, maar dat ze ervan uitging dat alles rustig zou verlopen, wat ook gebeurd is. Verder beloofde Lam dat haar regering "intensiever zou luisteren" naar het lokale bestuur. Voorlopig heeft ze nog niet gereageerd op de uitslag.

Carrie Lam brengt haar stem uit.
AFP or licensors

Volledig democratisch?

De verkiezingen voor de districtsraden zijn de enige volledig vrije verkiezingen in Hongkong. 

Het parlement wordt maar gedeeltelijk verkozen door een algemene stemming, en het hoofd van de regering - nu Carrie Lam - wordt gekozen door een 1.200-koppig panel dat vooral uit aanhangers van Peking bestaat.

"Als de pro-democratische partijen de meerderheid halen, dan hebben ze wel een klein beetje meer invloed op wie er verkozen wordt als opvolger van Carrie Lam", legt Leen Vervaeke uit. "Ze krijgen dan 117 zitjes van de 1.200."

Een van de belangrijkste activisten in het protest, Joshua Wong, die niet mocht deelnemen aan de verkiezingen, ging vanochtend vroeg al stemmen. "Ze kunnen me uit de verkiezingen bannen, me opsluiten, maar dat zal me alleen maar aansporen om met nog meer volharding te strijden voor de toekomst", zei hij.

Bekijk hier het interview met Wong tussen de rijen wachtenden voor het kieslokaal (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat met de betogers op de universiteitscampus?

Ondertussen zijn er ook nog steeds enkele tientallen studenten aanwezig op de campus van de technische universiteit, die jonge betogers gebruikten als uitvalsbasis voor de manifestaties. Eerder deze week werd het gebouw grotendeels ontruimd, honderden studenten werden gearresteerd. De minderjarige betogers werden voorlopig vrijgelaten. 

"Af en toe druppelen er nog groepjes betogers naar buiten", aldus Leen Vervaeke. "Onderhandelaars proberen ook nog steeds om de studenten te overtuigen om naar buiten te komen, maar die verstoppen zich. Voor de deelname aan het protest kunnen ze namelijk tot tien jaar cel krijgen."

Hongkong is een vroegere Britse kolonie, die in 1997 terug onder Chinese controle kwam. Er heerst een systeem van "een land, twee systemen", waarbij er in Hongkong meer vrijheden zijn dan in China. Het protest begon als reactie op een nieuwe wet, die het makkelijker zou maken om Hongkongers uit te leveren aan China. Die wet is al weer ingetrokken, maar het protest is niet gaan liggen. De betogers willen meer democratie en klagen politiegeweld tijdens de demonstraties aan.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen