De clash tussen Verhofstadt en De Gucht: "Er zijn toen potten gebroken", bekijk fragment van "Wissel van de macht"

Vanavond kan u de tweede aflevering bekijken van het tweede seizoen van “Wissel van de macht”, de Canvas-reeks van Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch. Deze aflevering vertelt het verhaal van de Vlaamse liberalen van Open VLD de voorbije 20 jaar. Bekijk hieronder alvast een eerste fragment, over de botsing tussen toenmalig premier Guy Verhofstadt en Karel De Gucht. In 2004 zette Verhofstadt De Gucht opzij als partijvoorzitter. “Er zijn toen potten gebroken, maar er waren er voldoende die nog heel bleven.” 

“De liberalen worstelen met zichzelf” is de titel van de tweede aflevering van “Wissel van de macht”. In 1999 wint de VLD de verkiezingen en grijpt de macht. De liberalen maken samen met de socialisten een einde aan decennialang christendemocratisch bestuur. Guy Verhofstadt komt aan het hoofd van de federale regering, Patrick Dewael wordt Vlaams minister-president en Karel De Gucht leidt de partij. Euforie en succes, maar er duiken ook conflicten op.

Er ontstaan spanningen. Spanningen tussen de partijtop en de basis, tussen links en rechts - denk aan figuren als Jean-Marie Dedecker die uiteindelijk uit de partij wordt gezet - en spanningen door de tomeloze ambities van de kopstukken. Een dieptepunt is de kwestie rond het migrantenstemrecht in 2004. Partijvoorzitter Karel De Gucht wil de wet strenger maken om tegemoet te komen aan de felle tegenstand binnen de eigen partij. De socialistische regeringspartners van de VLD reageren woedend.

Het komt tot een clash tussen premier Guy Verhofstadt, die zijn regering probeert overeind te houden, en voorzitter De Gucht die koppig de belangen van zijn partij verdedigt. Verhofstadt is onverbiddelijk. De Gucht wordt vervangen door Dirk Sterckx. Het intern gekrakeel doet de partij geen goed. De VLD verliest verkiezingen en krimpt tot een middelgrote partij. De oude generatie trekt zich terug, de nieuwe generatie probeert met moeite terug te komen. 

Videospeler inladen...

Aan het woord in deze aflevering komen Karel De Gucht, Patrick Dewael, Gwendolyn Rutten, Jean-Marie Dedecker en Bart Somers.

"Wissel van de macht", vanavond om 21u20 op Canvas, en dinsdag opnieuw om 19u. Na de uitzending zal elke aflevering beschikbaar zijn op het Canvas-kanaal van VRT NU. Ook de eerste reeks van "Wissel van de macht" is helemaal opnieuw  te bekijken op VRT NU.

Meest gelezen