Arkan was 47 jaar oud toen hij op 15 januari 2000 doodgeschoten werd in Belgrado.

Het opmerkelijke verhaal van de Belgische dochter van de Servische oorlogsmisdadiger Arkan

De intussen 40-jarige Belgische dochter van de in 2000 doodgeschoten Servische oorlogsmisdadiger Arkan (Željko Ražnatović) heeft haar levensverhaal opgetekend in het boek "Dochter van Arkan - Mijn vader was een oorlogsmisdadiger". Ze schreef het boek met De Standaard-journaliste Eline Bergmans. "Dit boek is mijn zoektocht naar mijn identiteit. Ik ben er nu achter gekomen wie ik ben", zegt Sofie Van Pottelsberghe (pseudoniem) in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De 40-jarige Belgische dochter van de Servische oorlogsmisdadiger Željko "Arkan" Ražnatović (1952-2000) heeft samen met De Standaard-journaliste Eline Bergmans het relaas gedaan van haar opmerkelijke leven in het boek "Dochter van Arkan - Mijn vader was een oorlogsmisdadiger".

Onder het pseudoniem Sofie Van Pottelsberghe beschrijft ze onder meer hoe ze pas op 15-jarige leeftijd haar biologische vader voor het eerst ontmoette. Arkan was in Servië een invloedrijke en steenrijke figuur. Hij richtte in 1990 tijdens de Balkanoorlog de paramilitaire groep Arkan Tijgers op. Als Servisch-nationalist was hij verantwoordelijk voor executies, plunderingen en etnische zuiveringen op Kroaten en Bosniërs.

"Ik heb mijn vader in 1995 voor het eerst ontmoet op 15-jarige leeftijd. Tot zijn dood heb ik verschillende vakanties doorgebracht in Belgrado. Ik was niet met de oorlog bezig, ik was blij dat ik mijn vader kon leren kennen", legt Van Pottelsberghe uit in "De wereld vandaag".

Ik was vijftien jaar oud en werd in Servië onthaald als een prinses

Arkan was in Servië een bijzonder populaire figuur. "Ik werd in Servië onthaald als een prinses en het was heel moeilijk om alles op een rijtje te krijgen. Ik worstel al jaren met mijn identiteit en voor mij is dit boek een verwerkingsproces geweest", zegt Van Pottelsberghe.

Sofie Van Pottelsberghe is niet blind voor de oorlogsmisdaden van haar biologische vader. Het boek "Dochter van Arkan" begint ook met de beschrijving van het leven van "een van de meest gevreesde oorlogs­misdadigers die Europa na de Tweede Wereldoorlog heeft gekend".

"Ik was 15 jaar toen ik mijn vader leerde kennen. Voor mij was dat mijn vader, niet de oorlogsmisdadiger. De dood van mijn vader in 2000 was een grote schok voor mij. Er was boosheid en woede omdat er een geliefde van me afgenomen werd. Ik was heel verward en heb heel veel intens verdriet gehad."

Van Pottelsberghe heeft bewust voor een pseudoniem gekozen. Niet alleen haar biologische vader is een bijzonder omstreden figuur, ook haar stiefvaders hebben een zwaar crimineel verleden. "Ik figureer met een andere naam in het boek om mijn broer en zussen te beschermen. Uit respect voor hun verhaal en omdat zij ook veel hebben meegemaakt met hun criminele vaders en stiefvaders."

Beluister het gesprek met Sofie Van Pottelsberghe uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen