Videospeler inladen...

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD): "Geen tijd verliezen met staatshervorming, nadruk ligt op economie"

Vicepremier Alexander De Croo van Open VLD staat ervoor open om een regering te vormen met alle partijen die geen staatshervorming willen doorvoeren, en het sociaal-economische beleid van de vorige regering willen voortzetten. De Croo reageerde in Terzake op uitspraken van zijn partijgenoot Bart Somers. Die zei dit weekend dat de N-VA hem de indruk geeft dat ze niet in een federale regering wil stappen.

Vicepremier De Croo (Open VLD) was niet van oordeel dat zijn partijgenoot en Vlaams minister Bart Somers het voorbije weekend een pleidooi hield voor een paars-groene federale regering, dus zonder N-VA: “Bart Somers heeft een observatie gedaan van uitspraken van een aantal mensen van N-VA, die zegden: de Grand Canyon is tien kilometer breed, of mevrouw Demir die zei: we gaan alleen in een regering als het confederalisme op tafel ligt, of mijnheer De Roover die zei: als je aandelen paars-geel hebt, dan zou ik die zo snel mogelijk verkopen.”

Geen pleidooi voor paars-groen dus, maar volgens De Croo alleen een oproep om de prioriteiten op tafel te leggen. Voor zijn partij is dat alleszins het sociaal-economische: “Een regering die ervoor zorgt dat mensen die ondernemen, mensen die werken, mensen die gewerkt hebben, erop vooruit kunnen gaan, dat is voor ons de absolute prioriteit.” Ook het gat in de begroting, dat tegen 2024 dreigt op te lopen tot 12 miljard, moet worden aangepakt. 

Wat is de prioriteit niet ? Dat is een communautaire discussie waar we misschien weer 500 dagen blokkering zullen hebben

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Net zoals dat volgens De Croo de voorbije jaren gegaan is in de federale regering, toch tot N-VA eruit stapte: “Vier jaar aan een stuk hebben we gezegd: het sociaal-economische is een prioriteit en het communautaire gaat in de diepvries. Dat hebben we vier jaar gedaan en dat hebben we zeer goed gedaan met de N-VA. En voor ons is die prioriteit nog altijd dezelfde.”

De Croo voegt er meteen aan toe wat de prioriteit voor zijn partij niet is: “Wat is de prioriteit niet? Dat is een communautaire discussie waar je weet waar je begint en langs geen kanten weet waar je zal uitkomen, waar we misschien maanden of weer 500 dagen blokkering zullen hebben. Eerlijk gezegd, daar heeft ons land vandaag geen nood aan, dat gaat niet de oplossingen brengen die ons land nodig heeft.”

Bekijk hier het gesprek met Alexander De Croo in "Terzake":

Videospeler inladen...

Onze reporter peilt de stemming bij Open VLD:

Videospeler inladen...

Meest gelezen