Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Mike Mortensen

Elke week laat onze correspondent in de VS een gewone Amerikaan aan het woord. Soms zijn ze blank, soms zijn ze zwart, geel of bruin, of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week, het verhaal van Mike Mortensen.

Mike Mortensen is 47 jaar, en woont en werkt in Alaska. Hij verhuisde naar deze verre uithoek van Amerika toen hij in de twintig was, zijn ouders achterna. Hij werd op slag verliefd en ging in Eagle River wonen. Hij heeft inmiddels twee volwassen dochters.

Vijfentwintig jaar geleden vond hij een baan bij de Alaska Rubber Company, een bedrijf in Anchorage dat toelevert aan de olie-industrie. Kabels en leidingen. Hij begon als chauffeur, en een kwarteeuw later is hij algemeen directeur.

"Alaska is niet voor doetjes in de winter", zegt Mike. "De dagen zijn kort, de nachten heel lang." Hij vindt het noorderlicht op Alaska verbluffend mooi, en de sterren nergens zo helder. 

"De bergen zijn enorm, de oceaan is prachtig", zegt Mike. "Er is zoveel lege ruimte om te ontdekken. Ik hou van de Alaskaanse pioniersmentaliteit. Wij zijn een soort apart op Alaska." Elke week gaat Mike sporten met een aangespoelde Belg die hij in Alaska heeft leren kennen. 

Oog in oog met Mike Mortensen.

Bekijk de video hier:

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VRT-correspondent Björn Soenens komt op zijn reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Allemaal hebben ze hun verhaal. Ze komen niet in de geschiedenisboeken, maar zij bepalen wel hoe Amerika leeft. 

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze? Wat zijn hun angsten? Terwijl ze recht in de camera kijken, vertellen al die gewone Amerikanen openhartig hun verhaal. Wie zijn ze? En wat verwachten ze van hun Amerikaanse leven?

Meest gelezen