Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse minister van Defensie ontslaat marinechef die veroordeelde elitesoldaat wilde degraderen

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft de chef van de marine Richard Spencer ontslagen, na een meningsverschil over de uitsluiting van een elitesoldaat die steun kreeg van president Donald Trump. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt.

Het dispuut draait rond de 40-jarige Navy SEAL Eddie Gallagher. De Navy SEAL's vormen een elite-eenheid binnen de Amerikaanse marine. Gallagher moest voor de krijgsraad verschijnen omdat hij volgens collega's een IS-gevangene met een mes had vermoord in 2017 in Irak. De man werd vrijgesproken van moord, maar hij kreeg wel een celstraf van vier maanden omdat hij op foto's poseerde bij het lijk. Ook werd hij in rang teruggezet.

Dat was niet naar de zin van president Donald Trump, die de demotie terugdraaide. De top van de marine was ook van plan om de SEAL-speld, die commando's dragen op hun uniform, van Gallagher af te nemen. Dat betekent dat hij uit de elite-eenheid wordt gezet. De president verzette zich tegen die beslissing en uiteindelijk draaide de marinetop bij, tot ongenoegen van Spencer. Hij en Trump discussieerden openlijk over de zaak.

"Gebrek aan oprechtheid"

Volgens een verklaring van het Pentagon stelde Spencer aan het Witte Huis voor om Gallagher in rang terug te zetten. Esper "heeft het ontslag gevraagd van marinechef Richard Spencer na het verlies van vertrouwen in hem over zijn gebrek aan oprechtheid in de gesprekken met het Witte Huis bij de behandeling van de zaak van de Navy SEAL Eddie Gallagher", klinkt het.

President Trump heeft intussen via Twitter laten weten dat hij de Amerikaanse ambassadeur in Noorwegen, Kenneth Braithwaite, naar voren schuift als de nieuwe baas van de marine.

Meest gelezen