Over Kim Kardashian en mannen in jurken: deze juwelen­diefstallen gingen "grootste roof sinds WO II" in Duitsland vooraf

Uit het museum "Het groene gewelf" in Dresden zijn drie 18e-eeuwse juwelenensembles vol flonkerende diamanten gestolen. "Van onschatbare waarde" zegt de museumdirectrice. Het is niet de eerste grote juwelendiefstal uit de geschiedenis. Wat vaak terugkomt: dieven die hulp van binnenuit krijgen én een buit die zelden of nooit helemaal wordt teruggevonden. Een overzicht, van de Antwerpse diamantkluizen tot de Zweedse kroonjuwelen.

Antwerpen, 2003, 100 miljoen euro buit

In de kelder van het Antwerp Diamond Centre werden 126 van de 160 kluizen vakkundig leeggemaakt. De Italiaan Notarbartolo was al jaren in de weer om het gebouw en de beveiliging te leren kennen. Uiteindelijk werden hij en zijn mededaders veroordeeld. De buit bleef zoek.

Zaventem, 2013, 37 miljoen euro buit

Op Brussels Airport pleegden acht gewapende mannen een overval op een waardetransport van Brinks. Ze maakten ruwe diamanten buit die naar Zwitserland zouden vertrekken. Ze knipten een gat in de omheining en reden het tarmac op. Bijna alle verdachten gingen vorig jaar vrijuit.

Schiphol, 2005, 75 miljoen euro buit

Nog een overval op een luchthaven, die van Schiphol in Nederland. Pas 12 jaar na de feiten werden 7 verdachten aangehouden. Ze hadden zich verkleed als personeel van luchtvaartmaatschappij KLM en kaapten een vrachtwagen die diamanten en juwelen aan boord van een vliegtuig naar Antwerpen zou brengen. Een deel van de buit is nooit teruggevonden.

Londen, 1983, 45 miljoen euro buit

Nog een luchthavenkraak, in een opslagplaats van Brinks-MAT op de Londense luchthaven Heathrow. Dieven waren op zoek naar goudstaven, maar vonden ook een hoop ruwe diamanten.

Antwerpen, 2007, 25 miljoen euro buit

Uit de kluizen van de bank ABN-Amro haalt "zakenman" Carlos Flomenbaum een schat aan ruwe en geslepen diamanten, waaronder 41 blauwe en 2 zeldzame groene. Hij had het vertrouwen van het personeel gewonnen en kreeg ruim toegang tot de kluizenruimte.

Het Carlton Hotel in Cannes (archieffoto).

Cannes, 2013, 103 miljoen euro buit

Het Carlton Hotel in Cannes, nota bene het decor van de film  "To catch a thief" van Alfred Hitchcock, werd opgeschrikt door een overval tijdens het Filmfestival van Cannes van 2013. Een gemaskerde man drong een tentoonstellingsruimte binnen, kon dure juwelen in een koffer proppen en wandelde daarna naar buiten. Ook in 1994 was er al eens een juwelendiefstal in het Carlton, toen met 54 miljoen euro buit. De daders schoten toen met losse patronen.

Parijs, 2007 en 2008, 85 miljoen euro buit

In de juwelenzaak Harry Winston was er twee keer een overval. Mannelijke dieven, verkleed als vrouwen met jurken en pruiken, slaagden er in om uurwerken en juwelen buit te maken ter waarde van 85 miljoen euro.

Nog in Parijs, in 2016, werd beroemdheid Kim Kardashian 10 miljoen euro lichter gemaakt, toen rovers haar knevelden in haar appartement en dure diamanten juwelen meenamen. 

Londen, 2003 en 2008, 72 miljoen euro buit

Winkeldiefstal was er ook bij het Graff Diamond Centre in Londen. Professioneel onherkenbaar gemaakte boeven gijzelden het personeel. Eén halssnoer van diamant was op zich al 4 miljoen euro waard.

Milaan, 2008, 18 miljoen euro

In de showroom van de bekende juwelier Damiani doken als agent verklede dieven op. Ze waren binnengeraakt door een gat te boren in een muur van meer dan een meter dik. De buit had nog groter kunnen zijn: sommige peperdure juwelen waren uitgeleend aan actrices om op de Oscar-uitreiking te showen.

Den Haag, 2002, 6 miljoen euro

Een bijzonder mysterieuze roof in het wetenschapsmuseum Museon in Den Haag. Daar was er een tijdelijke tentoonstelling met koninklijke juwelen en museumstukken. 6 van de 28 vitrines werden leeggehaald. Nooit is achterhaald hoe dat kon gebeuren met zoveel veiligheidsmaatregelen. Het onderzoek is stopgezet.

Stockholm, 2018, 8 miljoen euro buit

Op klaarlichte dag gristen twee dieven twee gouden kronen en een bol mee uit de kathedraal van Stockholm: de kroonjuwelen. Ze vluchtten weg per fiets en boot. De schatten werden in februari 2019 teruggevonden in een vuilnisbak. Er is één verdachte; naar medeplichtigen wordt nog gezocht.  

Video onder: de Zweedse kroonjuwelen zijn teruggevonden ("Het Journaal", 6 februari 2019)

Videospeler inladen...

Mislukt: Londen, 2000

Het was een stoutmoedig plan om in de Millennium Dome (nu de O2 Arena) juwelen te stelen en daarna in James Bondstijl weg te scheuren met een speedboot op de Thames. Maar de politie was getipt en de juwelen waren vervangen door kopieën. Politiemannen, verkleed als schoonmakers, konden de would-be dieven in de kraag vatten.

Juwelen- en diamantdiefstallen spreken tot de verbeelding, niet enkel in de media maar ook in boeken en films. Van de gestolen juwelen van Bianca Castafiore in Kuifje tot films als "The Pink Panther", "Diamonds are forever" met James Bond, "Reservoir Dogs" of "Ocean’s Eight". 

Meest gelezen